HSP AS Sv. Filipa i Jakova: “Načelnik Pelicarić formirao savjetnički tim od sedam savjetnika koji primaju novčanu naknadu do 5000 kuna!”

 

Klub vijećnika HSP AS-a Sv. Filip i Jakov priopćenjem koje su poslali na adresu naše redakcije željeli su ukazati na nezadovoljstvo radom HDZ-ova načelnika Općine SV. Filip i Jakov te na nelogičnosti u radu ove Općine. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Od formiranja aktualne općinske vlasti u Općini Sveti Filip i Jakov koju obnaša HDZ na čelu s načelnikom Zoranom Pelicarićem Pecom prošlo je evo nešto više od godine i pol mandata. Mi kao Klub vijećnika HSP AS i oporbeni vijećnici dosad nismo istupali u javnosti poštujući istu i računajući na potrebno vrijeme da se nešto pokrene i promijeni na bolje. Nastojali smo svojim aktivnim radom u Općinskom vijeću biti više nego konstruktivna oporba i podržavali smo sve ono što je bilo dobro za razvoj i budućnost Općine, ali smo isto tako žestoko kritizirali i borili se protiv onoga što po nama nije bilo dobro i to uvijek s čvrstim argumentima i stavovima iza kojih stojimo. Nerijetko smo imali i vrlo neugodnih situacija i bili izloženi raznom omalovažavanju pa i uvredama od strane pojedinih vijećnika HDZ-a no to govori o njima.

Uz uvažavanje svega onoga što se napravilo u proteklom razdoblju kao i dužno poštovanje načelnika kao osobe koja doista radi što ne znači da radi sve dobro, moramo konačno javno progovoriti i o mnogim nelogičnostima i radnjama koje se događaju u Općini na koja smo upozoravali i ukazivali da nisu dobra, ali nas se ignoriralo.

Iako je svima poznato da je financijska situacija i stanje Proračuna Općine vrlo loše i zabrinjavajuće (za 2013. minus od oko 6 mil. kuna) to nije spriječilo vodstvo Općine da gomila Općinsku upravu s novim djelatnicima te je na taj način bilo na samoj granici da prijeđe zakonski okvir (Zakon o Proračunu i Zakon o područnoj i regionalnoj samoupravi) prema kojem jedinica lokalne samouprave ne smije izdvajati više od 20% svojih izvornih prihoda na plaće.

Dok javna uprava u cijeloj državi nastoji korigirati broj zaposlenih i pokušava se dovesti u okvire financijske stabilnosti u Općini Sv. Filip i Jakov radi se upravo suprotno tako da je broj zaposlenih u općinskim strukturama veći od 50 što je apsurdno. Nedopustivo je da se pojedinim djelatnicima isplate rade putem ugovora o djelu što je protivno zakonu jer se točno mora znati za koje djelo se isplaćuje naknada,međutim to je jedan od načina da se pokušaju prikriti troškovi i navedeno probijanje 20 %. Nitko od nas nije protiv zapošljavanja mladih i stručnih ljudi, dapače,ali nikako na štetu zajednice i teret građana već sukladno stvarnim potrebama. Općina nikako ne smije biti svrha sama sebi.

Vjerujemo također da će javnost zanimati da je načelnik formirao svoj savjetnički tim koji broji sedam savjetnika! Naravno svi oni osim savjetnika za sport za svoje „savjetovanje”svaki mjesec primaju određenu novčanu naknadu (od 1000 do 5000 kn) što je samo za prvih šest mjeseci mandata bilo oko 120 tisuća kuna unatoč navedenoj situaciji.
Pitamo se koliko je to moralno s obzirom na to da su svi k tome i općinski vijećnici, neki njihovi zaposlenici,a neki i članovi nadzornih odbora koji su u predizbornoj kampanji,a i kasnije govorili o velikodušnom volontiranju!? Korektno je za spomenuti da su dva savjetnika nakon našeg vijećničkog pitanja o naknadama u međuvremenu dok smo čekali odgovor (6 mjeseci) od istih odustali jer su najvjerojatnije procijenili da bi to moglo izići u javnost. Naravno da uz ove za koje nam je rečeno postoje i drugi savjetnici koji također primaju naknade.

Ono što nas je zapravo najviše potaknulo na medijski istup uz mnogobrojne loše poteze općinske vlasti su odluke Načelnika usvojene na prošloj sjednici Općinskog vijeća u prosincu, a odnose se na uvođenje prireza u iznosu od 10%, povećanje cijena vrtića i ukidanje osmosatnog programa,kao i povećanje komunalne naknade u iznosu od 30% i povećanje naknada za korištenje javnih površina. Naravno da smo se mi kao klub Vijećnika Hsp As ovim mjerama žestoko usprotivili jer smatramo da je ovakav potez apsolutno neprihvatljiv i da je to direktan udar na građane koji ionako teško žive. Naš načelnik se kroz medije “hvali” ovim potezima i kaže da je proračun realan, razvojan i nadasve socijalan što je smiješno i kontradiktorno. Mi kao odgovorni vijećnici koji smo itekako svjesni da je stabilnost i punjenje Proračuna Općine vrlo bitno za njenu opstojnost smo predlagali da se sa navedenim mjerama sačeka dok se ne vidi u kojoj se će mjeri izmjena poreznog zakona reflektirati na proračun i da se tada donesu relevantne odluke.

Osim toga upozorili smo da poradi na rashodovnoj strani proračuna za 2013. i 2014. godinu gdje je vidljivo mnogo nelogičnosti i nejasnoća od rastrošnosti do nenamjenskog trošenja novca bez jasno određenih prioriteta i ciljeva, do plaćanja kojekakvih projekata, ideja i vizija načelnik od kojih većina vjerojatno neće saživjeti jer se tek trebaju uskladiti sa zakonima RH i aktima Općine. Nedopustivo je da se Proračun Općine s jedne strane puni represijom i ovrhama prema građanima i sirotinji dok se s druge strane pojedincima opraštaju dugovanja i nude razne vrste ustupaka. Činjenica je da načelnik ima dvostruka mjerila na koja smo ga upozoravali kroz sjednice Općinskog vijeća i tražili da se zauzme stav jednak za sve ukoliko se u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji želi pomoći ljudima, a ne kako on kaže da “neki imaju brend”. Pitamo se tko su ti???  Neshvatljivo je da se Općina ponaša prema nekom kao majka,a prema nekom kao maćeha!

Unatoč tome da je prihodovna strana proračuna ove godine bolja zahvaljujući nizu sretnih okolnosti poput legalizacije, fiskalne odgovornosti,poreza na potrošnju, katastarske izmjere, upitnim donacijama i slično situacija u Općini je i dalje loša iz čega je vidljivo da se ne radi kako treba, manirom dobrog gospodara koji umjesto da to iskoristi za stabilizaciju proračuna ponaša se poput rasipnog gazde, dalo bi se još mnogo toga nabrajati.

Uz sve to načelnik i njegov tim su prodali i najvrjedniji općinski teren Međine i to po nerealnoj cijeni od oko 120 eur/m2 umjesto da su ga sačuvali za projekte koji će sutra omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i koji će donositi stalne prihode općini, a ne prodati ga pod svaku cijenu kako bi pokrpali proračunske rupe i financirali nagomilanu općinsku upravu čime ponovno krše zakon koji kaže da su to strogo namjenska sredstva.

Ovaj udar na građane je vjerojatno jedinstven primjer u RH da neka Općinska vlast odjednom donese tolika poskupljenja koja pravda očuvanjem razvoja Općine i socijalnih davanja, a da zapravo nije napravila ništa novo što dosad nisu radili i njihovi prethodnici.

Slušajući i čitajući izlaganja načelnika stječe se dojam kao da mi ne živimo u istoj sredini,pa sve te navodne velike promjene ne vidimo. Smatramo da je načelnik koji je izvršna vlast najodgovornija osoba za ovakvo stanje budući da sprovodi isključivo svoje ideje i vizije iz proračunskih sredstava, a da mu pri tom očito nije važno realno stanje Proračuna. Bitno je i za kazati javnosti da to radi uz eventualnu podršku političkih pomagača mimo mjesnih odbora kojima je istekao mandat u lipnju 2014. godine. No to načelniku Peci ne smeta jer ih ni do tada nije uvažavao osim u iznimnim, problematičnim situacijama kako bi mogao prezentirati javnosti da je komunikacija sa istima korektna ili pak po potrebi prebaciti dio odgovornosti.

Ima toliko gorućih problema koji more naše građane i tema o kojima bi se trebalo progovoriti i hoćemo, ali nažalost zbog ograničenog medijskog prostora za sad smo ukazali samo na neke.

Kao i do sada HSP AS Općine Sv. Filip i Jakov podržati će sve dobre poteze koje vode boljitku, ali ćemo i dalje ukazivati na one loše vodeći računa o općem interesu svih žitelja Općine.

Srdačan pozdrav!
Klub vijećnika HSP AS
Općine Sv. Filip i Jakov

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...