HUP: “Poslodavci bi na vrijeme dali plaće, ali su nelikvidni”

Poslodavci nisu s oduševljenjem prihvatili neslužbenu najavu iz Vlade da bi Porezna uprava trebala po službenoj dužnosti pokrenuti stečaj svakog poduzeća koje više od 30 dana zakasni s isplatom plaća svojim radnicima.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) jučer su za Novi list rekli da nisu iz Vlade dobili službenu informaciju o takvom prijedlogu, koji bi se unio u stečajni zakon. No, iznijeli su stanovite rezerve, pitajući se zašto se takve promjene donose upravo sada.

Plaće treba isplaćivati na vrijeme, kažu u HUP-u, a o tome se u svakoj uređenoj zemlji ne može raspravljati. Međutim, u Hrvatskoj se o tome raspravlja zbog “velike nelikvidnosti”. Poduzetnici često ne mogu naplatiti obavljeni posao u ugovorenim rokovima, kaže HUP, pri čemu prstom upire ponajprije u državu i lokalnu samoupravu. U plaćanju računa osobito kasni Zavod za zdravstveno osiguranje, a plaće na vrijeme ne isplaćuje ni državni Imunološki zavod.

– Dio tvrtki, koje ne mogu isplatiti plaće na vrijeme, u toj se situaciji nalaze zato što nisu u mogućnosti naplatiti već odrađeno i isporučeno, a ne zato što su vlasnici neodgovorni, upozorila je Dubravka Orešković iz HUP-a. Stoga, svakom poduzeću potrebno je pristupiti individualno.

Odluke bi trebalo donositi na temelju činjenica i provjerenih podataka radi li se o kratkoročnom i ipak premostivom problemu s likvidnosti, ili o zaista neodrživom poslovanju. U potonjem slučaju, svakako treba čim prije započeti proces likvidacije kako se ne bi stvarale nove obveze i dugovi prema zaposlenicima te svim drugim vjerovnicima. No, ako je tvrtka u problemu ne svojom krivnjom i ima perspektivu nastaviti poslovanje, onda bi ipak trebalo razmišljati kako joj pomoći da privremeni problem riješi i time sačuva radna mjesta. U našoj situaciji svako je radno mjesto zlata vrijedno, upozorava HUP.

Pokretanje stečaja zbog kašnjenja plaća bilo bi prihvatljivo kad bi se zakoni učinkovito provodili, kad bi pravosuđe bilo efikasno i kad bi se ljudi, koji ostanu bez posla, mogli lako ponovno zaposliti, kažu u HUP-u. No, “u sadašnjoj situaciji, uvođenje takve zakonske odredbe otvara prostor za nagađanja što su pravi motivi njezina donošenja kao i za visoku dozu sumnje u učinkovitost takve mjere, kad je riječ o smanjivanju broja ljudi kojima se plaće ne isplaćuju na vrijeme”, zaključuje HUP. Poslodavci ne spominju da je ovo predizborna godina, ali na to, očito, upozoravaju između redaka, piše Novi list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...