HZZO: Dodatna ugovaranja s bolnicama za kraće liste čekanja

U povodu akcije skraćivanja listi čekanja za Svjetski dan bolesnika, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ističe da dodatnim ugovaranjem s bolnicama povećavaju broj postupaka koje bolnica mora odraditi, a radi skraćivanja listi čekanja na PET/CT dijagnostiku i magnetnu rezonanciju (MR) osigurali su i sredstva za ugovaranje s Poliklinikom Medikol”Pokušava se uvesti red na onim odjelima u kojima su uočeni problemi. Liste čekanja se rješavaju novim modelom upućivanja i novim modelom ugovaranja, plaćanja po izvršenju te dodatnim ugovaranjem određenog broja pojedinih postupaka. U nekim županijama dodatno smo ugovorili određeni broj MR postupaka kod bolnica ili privatnih poliklinika jer je uočeno da za time postoji potrebe”, kažu u HZZO-u, u kojemu, zahvaljujući uvođenju nacionalnog sustava eListi narudžbi, imaju uvid u pojedinačne bolnice i podatke koliko se čeka na određeni postupak.

Radi skraćivanja čekanja na PET/CT dijagnostiku, osigurali su sredstva za ugovaranje s Poliklinikom Medikol u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, za razdoblje do 31. ožujka ove godine. Medikol bi trebao “odraditi” 498 postupaka PET/CT-a, 373 postupaka CT-a nakon PET/CT-a, te 35 postupaka PET/CT-a s 18-F fluorocholinom, javila je Hina.

S obzirom da se u siječnju na dijagnostiku magnetnom rezonancijom (MR) u splitskom KBC-u čekalo čak 424 dana, u HZZO-u su odlučili sklopiti ugovor s Medikolovom podružnicom u Splitu za 2000 postupaka MR-a. Do kraja ožujka, Medikol će pomoći u skraćivanju listi čekanja na MR i u Čakovcu gdje bi trebao “odraditi” 3000 postupaka, te u Osijeku 2000 postupaka MR-a.

U HZZO-u podsjećaju i da su prije nekoliko mjeseci postavili cilj da hematološki, onkološki pacijenti i djeca ne čekaju na prvi pregled dulje od 30 dana. To je standard koji želimo imati iako su moguća neka sitna odstupanja. Takvi pacijenti su prioritet i bolnice ih zbrinjavaju u što kraćem roku, kažu u HZZO-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...