Kada će Foša zaista ˝izaći iz mraka˝ još se ne zna

Problem javne rasvjete u Foši još nije riješen. Podsjetimo, podna rasvjeta u Foši posljednji je put svijetlila u ljeto 2013. Tada je strujni udar, zbog loših instalacija pilot projekta kojim se namjeravala osvijetliti stara gradska jezgra, usmrtio psa, a vlasnica je samo srećom, prošla tek s manjim ozljedama.

Podnu rasvjetu u Foši postavile su zadarske tvrtke ˝Marex Elektrostroj˝ i ˝Nin Elektrokomerc˝,  idejno rješenje te 2009. godine izradila je tvrtka ˝Philips˝. Namjera je bila osvijetliti staru gradsku jezgru prema različitim bojama i tako ih učiniti više atraktivnijima. Namjera je bila dobra, no rješenje loše. Preporukom stručnog povjerenstva u sastavu Srećko Stavnicki, Marko Rakvin i Nikola Štokov javna rasvjeta u Foši je ugašena.

Takvo rješenje koštalo je oko 1,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je angažirana nova tvrtka koja je izradila novi projekt koji bi trebao vratiti svjetlo u ovu zadarsku lučicu. Novi projekt izradila je tvrtka ˝Tim Ing˝ iz Splita za 49.500 kuna, a prema njemu novi projekt rasvjete koštao bi 2,5 milijuna kuna.

Prema novom rješenju, Fošu bi trebale osvijetliti LED svjetiljke otporne na morsku vodu, koje bi trebale štedjeti i električnu energiju. Podsjetimo, u rujnu prošle godine idejno rješenje predstavio je dogradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, kada je upućeno ne provjeru konzervatorima a tada se najavljivalo kako bi rasvjeta u Foši trebala zasvijetliti do početka nove turističke sezone.

Kada će Foša zaista ˝izaći iz mraka˝ još se ne zna. Sama realizacija ovisit će o novcu, kojeg zasad – nema.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...