Koje namirnice uzrokuju nadutost, a koje su dobre za probavu

Ako vas muči nadutost najvjerojatnije morate promijeniti prehranu i izbjegavati hranu koja izaziva takvo stanje.

Nakon obroka sva hrana i tekućina koju smo unijeli nalazi se u želucu, a to automatski ne znači da imamo problema s nadutošću. Ipak, ako poslije obroka ne možete zakopčati hlače, možda postoji problem.

Hrana koja izaziva nadutost

Brokula, kupus, kelj

Kelj, brokula i kupus sadrže vrstu šećera koji ostaje neprobavljen sve dok ga želučane bakterije ne fermentiraju, a to stvara jake plinove i nadutost. Rješenje je da te biljke pripremimo na odgovarajući način. Kuhanje povrća omekšava vlakna, što pogoduje probavnom traktu.

Mahunarke

Svi znaju da grah stvara nadutost, no to rade i sve ostale mahunarke. Zrna mahunarki sadrže šećere i vlakna koja naš organizam ne može apsorbirati te ih propušta do želučanih bakterija koje ih razgrađuju i tako stvaraju plinove. Kao riješenje mahunarke probajte kombinirati s rižom.

Mliječni proizvodi

Sir ili jutarnje žitarice s mlijekom mogu uzrokovati nadutost, no ako vas plinovi počnu mučiti nakon samo nekoliko kriški sira ili žlica žitarica, možda nemate enzime neophodne za razgradnju laktoze.

Jabuke

Jabuke zbog velike količine vlakana, fruktoze i sorbitola mogu stvoriti nepoželjne plinove. Ipak, nemojte odustati od njih jer su zdrave. Kako biste spriječili nadutost, jabuke jedite umjereno i odvojeno od glavnih obroka.

Slana hrana

Velika količina soli izaziva u ljudskom organizmu zadržavanje vode koja može naduti organizam.

Hrana koja ne izaziva nadutost

Krastavci

Krastavac smanjuje nadutost. Zdrav je i sadrži antioksidant koji smanjuje otekline i djelovanje upalnih enzima.

Banane

Banane su bogate kalijem što sprečava zadržavanje vode i smanjuje nadutost od slane hrane.

Šparoge

Šparoge potiču na uriniranje, a to je dobro za izbacivanje štetnih tvari iz tijela, kao i viška vode koji može stvoriti nadutost.

Jogurt s probioticima

Dobre bakterije iz jogurta možda su najvažnija stvar u probavnom sustavu. One pomažu kod probave i znatno pridonose zdravlju tog procesa.

Čaj od kamilice ili metvice

Ako vas muči nadutost poslije večere, popijte čaj od kamilice ili metvice. Taj napitak opustit će mišiće koji sudjeluju u probavi te će ubrzati raspršenje plina u želucu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...