NAMJERNO IZBJEGLI PLAĆANJE

McDonald’s navodno utajio više od milijardu eura poreza

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Lanac brze hrane McDonald’s namjerno je izbjegao plaćanje više od milijardu eura poreza u Europi, objavila je u srijedu nekolicina sindikalnih organizacija, što je posljednja u nizu optužba za utaju poreza protiv te korporacije.

Optužbe za utaju poreza iznijele su europske i američke sindikalne središnjice EPSU, SEIU i EFFAT, zajedno s War on Want, skupinom koja se bori protiv siromaštva. Oni tvrde da McDonald’s pokušava izbjeći plaćanje poreza selidbom svoje europske središnjice u Švicarsku i prebacivanjem autorskih honorara u podružnicu u Luksemburgu. Obje zemlje na meti su kritika kao porezne oaze.

McDonald’s se bavi agresivnom i potencijalno uvredljivom optimizacijom svoje strukture, koja dovodi do izbjegavanja plaćanja znatnih iznosa poreza na cijelome kontinentu”, optužili su sindikati u svome izvješću.

“Ta optimizacijska strategija mogla bi stajati europske vlade više od jednu milijardu eura u neprikupljenim porezima u pet godina, od 2009. do 2013.”, dodaje se u izvješću sindikata.

Sindikati pozivaju vlasti, uključujući i Europsku komisiju, da ocijene zakonitost takve prakse.

McDonald’s, čije je sjedište u Ilinoisu u SAD-u, na optužbe je odgovorio tvrdnjom da postupa “u skladu s važećim zakonima, uključujući i plaćenje poreza u svakoj zemlji u kojoj posluje”.

“Uz plaćanje poreza na dobit, plaćamo značajne iznose doprinosa za socijalno osiguranje zaposlenika, porez na nekretnine i druge poreze u skladu sa zakonom”, tvrdi McDonald’s.

McDonald’s ima u Europi više od 7.850 restorana, opslužuje dnevno oko 15,7 milijuna gostiju i zapošljava oko 425.000 ljudi, objavljeno je na internetskoj stranici tvrtke, koja u Europi ima najrašireniju mrežu u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Europska je komisija već pokrenula istragu porezne prakse Applea u Irskoj, Starbucksa u Nizozemskoj i Amazona i financijskog ogranka Fiata u Luksemburgu.

Komisija je također zatražila od zemalja članica da joj podastru popis tvrtki koje su imale poseban tretman poreznih vlasti između 2010. i 2013., nakon optužbi da je Luksemburg pomogao stotinama poduzeća da izbjegnu porezne obveze u milijardama eura.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar