Nakon šest godina Hrvatska izlazi iz recesije

Krajem tjedna u koji ulazimo Hrvatska bi mogla izaći iz recesije. Barem tako očekuje osam makroekonomista koji za zadnji kvartal prošle godine prognoziraju rast bruto domaćeg proizvoda od 0,2 posto. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić za RTL Danas kaže kako sada počinju rezultati trogodišnjeg rada Vlade.

Nakon šest iscrpljujućih godina, Hrvatska napokon izlazi iz recesije. Državni zavod za statistiku službene brojke objavit će krajem tjedna, a potpredsjednik Vlade očekuje potvrdu svog dosadašnjeg optimizma, javlja RTL Danas.

Da bi Hrvatska i realno izašla iz recesije, treba nam dva do tri kvartala pozitivnih stopa rasta i oko toga ćemo se morati još strpjeti. Ali da postoje vrlo ozbiljni signali i trendovi, to je sada neupitno, rekao je Branko Grčić.

Očekuju to makroekonomisti koji predviđaju da će zadnji kvartal prošle godine donijeti rast nacionalne ekonomije od 0,2 posto. Građani će ipak poboljšanje osjetiti tek kad krene novo zapošljavanje. – Obično novo zapošljavanje kasni nekoliko mjeseci za gospodarskim rastom. To je taj oprez koji imate u privatnom sektoru kod zapošljavanja novih ljudi. Međutim, ta dinamika isto se mijenja i očekujem da će sljedeći kvartali donijeti napredak i u tom dijelu – dodaje Grčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...