Ne zaboravite do kraja veljače obnoviti zahtjeve za dječji doplatak kako bi ga mogli bez prekida nastaviti primati u 2015. godini

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podsjeća korisnike doplatka za djecu da do kraja mjeseca veljače trebaju obnoviti zahtjeve kako bi mogli bez prekida nastaviti primati doplatak i u 2015. godini.

Naglašavamo da uz zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu više nije potrebno dostavljati dokaze o ostvarenom ukupnom dohotku kućanstva doplatka za djecu od Porezne uprave, poslodavca, HZZO ili HZZ.

Svima koji zahtjev za nastavno utvrđivanje prava na doplatak za djecu podnesu nakon propisanog roka, kao i onima koji podnose nove zahtjeve, pravo pripada od dana podnošenja zahtjeva.

Zahtjevi se podnose Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, područnoj službi, uredu ili ispostavi prema mjestu prebivališta podnositelja, a zahtjevi za ostvarivanje prava na doplatak za djecu prema propisima EU Područnoj službi u Zagrebu na adresi Mihanovićeva 3.

Korisnicima kod kojih, od 1. ožujka 2015. u odnosu na prethodnu godinu nije utvrđena promjena u visini doplatka za djecu, doplatak će se nastaviti isplaćivati bez donošenja novog rješenja za tekuću godinu. U tom slučaju, za dokazivanje statusa korisnika doplatka radi ostvarivanja drugih prava, korisnik može zatražiti potvrdu. Rješenja će dobiti korisnici kojima se visina doplatka smanjuje ili povećava, odnosno koji će u 2015. godini izgubiti pravo na doplatak za djecu.

Opći uvjeti za ostvarivanje prava su da podnositelj zahtjeva do dana podnošenja zahtjeva ima tri godine neprekidnog prebivališta u RH, da živi u zajedničkom kućanstvu s djecom i uzdržava ih, te da ukupno ostvareni prihodi kućanstva u 2014. godini ne prelazi dohodovni cenzus od 1.663 kuna mjesečno po članu. Dohodovni cenzus određuje se na osnovi svih prihoda kućanstva ostvarenih u prethodnoj kalendarskoj godini i to: sve vrste oporezivih dohodaka, mirovina, novčanih naknada zbog privremene spriječenosti za rad/bolovanje, zbog nezaposlenosti, zbog njege i skrbi o djetetu i zbog profesionalne rehabilitacije.

Napominjemo da se prestankom radnog odnosa, do novog zaposlenja u tekućoj godini, plaća ostvarena u prethodnoj godini ne uračunava u ukupni dohodak kućanstva. Dakle, ako podnositelj zahtjeva, odnosno članovi njegova kućanstva, u vrijeme podnošenja zahtjeva više nisu u radnom odnosu, u dohodovni cenzus se ne uračunava plaća koju je član ostvario u prethodnoj kalendarskoj godini. Ako navedeni član ostvaruje novčanu naknadu zbog nezaposlenosti, u dohodovni cenzus se za navedenog člana, umjesto plaće, uračunava prosječna mjesečna svota novčane naknade.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...