Nedostatak fizičke aktivnosti čest uzrok smrti Europljana

Grupa znanstvenika na Sveučilištu Cambridge provela je istraživanje u kojem je zaključeno kako je nedostatak fizičke aktivnosti češći uzrok smrti među Europljanima nego pretilost, piše u stručnom časopisu “American Journal of Clinical Nutrition”.

U istraživanju koje je trajalo 12 godina sudjelovalo je oko 300.000 ispitanika oba spola, a istraživači su za potrebe istraživanja procjenjivali stupanj vježbanja i obujam struka te belježili svaki smrtni slučaj ispitanika.

– Najveći rizik od prerane smrti zabilježen je kod onih koji su fizički neaktivni, a to podjednako vrijedi za osobe normalne težine, one s viškom kilograma i pretile osobe, izjavio je jedan od istraživača, prof. Ulf Ekelund.

Prema izjavi istraživača s Cambridgea 676.000 smrtnih slučajeva godišnje pripisuje se upravo posljedicama nastalim zbog neaktivnosti, u usporedbi s 337.000 smrtnih slučajeva nastalih zbog posljedica povezanih s prekomjernom tjelesnom težinom.

U istraživanju se naglašava da mršave osobe mogu imati veći rizik za pojavu zdravstvenih problema zbog neaktivnosti, dok su pretile osobe koje vežbaju boljeg zdravstvenog stanja od onih osoba koje to ne rade.

Također, naglašava se da je fizička aktivnost, odnosno vježbanje, podjednako važno za sve, bez obzira na tjelesnu težinu. Znanstvenici smatraju da je 20 minuta brzog hodanja dnevno dovoljno da bi se unaprijedilo opće zdravstveno stanje.

Stručnjaci ukazuju na to da su bolesti prouzrokovane neaktivnošću i pretilošću uglavnom iste, uključujući kardiovaskularne, s izuzećem dijabetesa tipa 2 koji se češće javlja kao posledica pretilosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...