Njemački siromah mjesečno ima 892 eura, hrvatski 272

Broj siromašnih u Njemačkoj povećao se u godinu dana za 400.000 i sad iznosi 12,5 milijuna ljudi! Međutim, kad se govori o siromaštvu u Njemačkoj, to je nešto drugo nego u Hrvatskoj jer netko tko živi sam i ima manje od 892 eura mjesečno pripada kategoriji siromašnih. U Hrvatskoj je pak siromašan već onaj tko ima manje od 272 eura.

– Siromaštvo je u Njemačkoj jako naraslo, veliki je jaz među pokrajinama – komentiraju stručnjaci te upozoravaju da se Njemačkapribližava europskom prosjeku po udjelu siromašnih. U Europskoj uniji gotovo je svaki četvrti stanovnik na granici rizika od siromaštva. Iako u bogatoj zemlji nema puno nezaposlenih, samo oko pet posto, među njima je milijun ljudi koji su već dugo nezaposleni. Ministar rada Andrea Nahles planira davati subvencije na plaće i tako pomoći zapošljavanju 33.000 ljudi, a država bi na to potrošila 900 milijuna eura. Stručnjaci tvrde da je to pomoć za premali broj ljudi. K tome, siromaštvo raste i među umirovljenicima, a visoka najniža obvezna nadnica od 8,5 eura bruto po satu, uvedena ove godine, njima ne može pomoći. Siromaštvo kao da se usidrilo u dijelovima stanovništva i u tu spiralu uvlači sve više ljudi, komentira se.

U Hrvatskoj je, pak, najgori trend siromaštva koji pogađa mlade. Svaki učenik Obrtničke škole u Koprivnici izdvoji 20 kuna, a profesori i ostali odrasli članovi udruge Šegrtsko srce po 120 kuna godišnje, pa su im se pridružili i bogatiji i time pomažu čak 50 učenika te škole čije obitelji nemaju dovoljno za hranu i odjeću. Profesorima je, kažu ovi dobitnici nagrade lista 24 sata “Ponos Hrvatske”, bilo teško gledati tu djecu. Koprivnička su djeca – 50-ero siromašnih samo u jednoj školi – dokaz da gladzaista postoji u Hrvatskoj, ta su djeca među oko 60 tisuća djece koja rastu u siromaštvu. Djeca koja nemaju prave uvjete za školovanje na putu su da i sama jednog dana budu roditelji u siromašnim obiteljima. Je li rješenje u pravednijoj raspodjeli dohotka, u većem oporezivanju bogatih, kako to u svom “Kapitalu 21. stoljeća” predlaže francuski ekonomist Thomas Piketty?

Ekonomist Ljubo Jurčić kaže kako je prvi uvjet dizanje ekonomije, a tek potom na red dolazi pravednija raspodjela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...