O kojoj smo hrani najviše, a o kojoj najmanje ovisni?

Vjerojatno nema osobe koje nije tvrdila da je ovisna o krafnama ili hamburgeru. Iako je ova tvrdnja kontroverzna za mnoge stručnjake, u prilog joj govore rezultati nekih istraživanja.

Da, ono što smo sumnjali možda je i istina: hrana koja je višestruko obrađena, hrana prepuna šećera i masti, poput pizze, čokolade, čipsa, sladoled i keksa doista stvara ovisnost, a najmanje ovisnosti stvaraju: krastavac, mrkva, grah, jabuka, grah, smeđi šećer…

Kako piše The Huffington Post, istraživanja koje je provela dr. Nicole Avena (Icahn School of Medicine, Mount Sinai) pokazala su određeni obrazac kad je u pitanju povezanost hrane i ovisnosti. Ona se nada kako bi njezini rezultati objavljeni u PLOS One, jednog dana mogli pomoći u borbi protiv pretilosti i problema u prehrani.

Avena je ovo istraživanja provela na 504 osobe postavivši im zadatak identificiranja namirnice koja izaziva najviše problema. Ispitanici su trebali odgovoriti na pitanja o razmjeri ovisnosti (rečenice poput: “Jedem do točke gdje se osjećam fizički bolestan” ili “Često sam umoran ili bezvoljan nakon prejedanja”), a nakon toga analizirani su dobiveni rezultati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...