Obama muslimanima: “Suprotstavite se nasilnom ekstremizmu!”

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u srijedu muslimanske zajednice u SAD-u na podršku u suprostavljanu “nasilnom ekstremizmu” koji je u suprotnosti s islamskom vjerom.

Muslimanski lideri u diskreditiranju našeg naroda trebat će više od propagande islamskih militanata da su zapadne zemlje u ratu protiv islamske vjere, rekao je Obama na trodnevnom summitu protiv ekstremističkog nasilja koji se održava u Bjeloj kući.

Ocijenio je da su mladi muslimani posebno osjetljivi na ekstremističke propagande kojima ih se poziva da se pridruže islamskoj državi i Siriji ili da provode napade u zemlji.

Prošlog tjedna obavještajni dužnosnici izvijestili su Kongres da je čak 150 američkih državljana pokušalo otputovati u Siriju i priključiti se islamskim militantima.

U tekstu koji je u srijedu objavljen u Los Angeles Timesu Obama je naveo da brojni američki muslimani žive u strahu nakon što su prije tjedan dana ubijena trojica muslimanskih studenata u Chapel Hillu, na jugoistoku Sjedinjenih Država.

“Još ne znamo zašto je troje mladih brutalno ubijeno u Chapel Hillu, ali znamo da su brojni Amerikanci muslimani diljem naše zemlje zabrinuti i strahuju”, piše Obama u tekstu i dodaje da “amerikanci svih religija i podrijetla moraju ostati ujedinjeni sa zajednicom u žalosti i inzistirati da nitko ne bi smio biti na meti na temelju onoga što jest, svoga izgleda i svoje vjere”.

Summit protiv ekstremističkog nasilja najavljen je nakon atentata u Parizu, ali bio je dugo ranije pripreman. Na njemu sudjeluju predstavnici 60 zemalja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...