Obama radi na obnovi povjerenja u SAD nakon afere prisluškivanja

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je rekao kako radi na obnovi povjerenja Nijemaca i drugih partnera u svijetu u Sjedinjene Države nakon što je te odnose urušilo otkriće da su SAD špijunirale političare na najvišim dužnostima diljem svijeta.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Bijeloj kući, Obama je ocijenio kako Nijemci Amerikancima ne bi trebali “prestrogo suditi” s obzirom na dugu povijest suradnje između dviju zemalja.

“Što se tiče djelovanja američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), i dalje postoje različita gledišta oko nekih pitanja. No s obzirom na veličinu terorističke prijetnje, savršeno smo svjesni nužnosti bliske suradnje”, rekla je njemačka kancelarka.

“Želim vrlo jasno istaknuti da su nam američke institucije prenijele, a prenose nam i dalje, vrlo važne informacije koje učvršćuju našu sigurnost. Ne želimo se toga odreći”, rekla je Merkel, koja nije spomenula mučno pitanje mogućeg američkog prisluškivanja njezinih telefona.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Merkel je rekla da se Njemačka zalaže za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Europe i SAD i da će se njezina zemlja pobrinuti za nastavak pregovora o tom sporazumu, koji bi potaknuo gospodarski rast.

Na pitanje o tome kako bi se ponio prema Merkel da u Njemačkoj uskoro slijede izbori, budući da je iz tog razloga odbio susret s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom prilikom njegova skorašnjeg dolaska u SAD, Obama je odgovorio da ni njemačku kancelarku ne bi pozvao u Bijelu kuću, ali da ona to vjerojatno ne bi ni zatražila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...