Obje strane javljaju o kršenju prekida vatre

Primirje na istoku Ukrajine između vladinih snaga i proruskih pobunjenika u nedjelju ujutro se uglavnom poštuje, uz rijetke izolirane incidente koje su prijavile obje strane.

Primirje je stupilo na snagu u ponoć u skladu s dogovorom iz Minska, što je prva etapa mirovnog plana čiji je cilj okončati sukob u kojem je dosad poginulo više od 5.500 ljudi u deset mjeseci.

Ukrajinske snage javile su u nedjelju ujutro o napadu iz minobacača na svoje položaje u području Luganska. Pobunjenici su kazali da su ukrajinske snage otvorile vatru na području Dabaljceva.
Povremeni pucnji iz automatskog oružja mogli su se čuti tijekom moći u Donjecku, javio je novinar agencije France presse.

Samo nekoliko sati prije nego je nastupilo primirje, borbe su bjesnjele u blizini Debaljceva, važnog prometnog čvorišta u džepu između dvaju glavnih područja koja drže pobunjenici.

Američki predsjednik Barack Obama s tim u vezi razgovarao je u subotu s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i njemačkom kancelarkomAngelom Merkel i izrazio zabrinutost nasiljem u Ukrajini, zalažući se za provedbu sporazuma o primirju, rekla je Bijela kuća.

“Predsjednik je danas razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Porošenkom kako bi izrazio suosjećanje zbog sve većeg broja žrtava sukoba u istočnoj Ukrajini i svoju duboku zabrinutost nasiljem, posebice u i oko Debaljceva”, rekla je Bijela kuća u priopćenju o telefonskom razgovoru s ukrajinskim čelnikom, javlja Hina.

U razgovoru s Merkel, koja je pomogla da se postigne najnoviji sporazum o prekidu vatre, Obama je zahvalio njemačkoj čelnici za njezine napore.

“Isto tako su se suglasili o potrebi da svi potpisnici provedu prekid vatre i sporazume o protokolu postignute u Minsku prošlog rujna i potvrđene Provedbenim planom u Minsku ovoga tjedna”, rekla je Bijela kuća.

Sporazum koji je u četvrtak postignut u Minsku nakon maratonskih pregovora između Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske predviđa da Kijev i pobunjenici u roku od dva dana nakon što primirje stupi na snagu počnu povlačiti teško naoružanje s bojišnice. Primirje previđa i stvaranje neutralne tampon-zone.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, ukrajinski Porošenko, francuski Francois Hollande i kancelarka Merkel trebali bi u nedjelju dati prvu ocjenu o poštivanju primirja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...