Od nekadašnjeg Karnevala ostao samo Karnevalić; Supičić: “Za djecu je ovo nezaboravno iskustvo kojeg će se dugo sjećati!”

Mnogi će se složiti da je najljepši i najveseliji dio zadarskog Karnevala uvijek bio upravo onaj rezerviran za naše najmlađe. Karnevalić se nekoliko posljednjih godina održava odvojeno od zadarskog tzv. Karnevala što i nije loše jer unatoč manjkavostima u organizaciji istoga, Karnevalić Radija 057, odnosno Karneval za velike i male kako ga nazivaju njegovi organizatori, jedina je još prestala svjetla točka od nekadašnjeg zadarskog Karnevala kada su u ovim danima još mogli sudjelovati nekoliko dana, kroz razne programe na Narodnom trgu i cijeloj staroj jezgri i oni nešto stariji. Karneval se sveo na glavnu povorku jedne nedjelje u godini i okuplja svake godine sve manje i manje skupina te neminovno, na žalost naših sugrađana i njihovih gostiju sve više tone. “Uže spasa” ove godine ponudili su iz TZ grada Zadra pokušajem alarmiranja naših sugrađana i žitelja Zadarske županije pa i onih koji kilometar dalje, na sudjelovanje na način da 20-ak najboljih grupa, ako ih je uopće toliko prijavljenih, nagrade s bonusom od 2.000 kuna. Pompozno najavljen plakatom zadarski Karneval je maškarana povorka te nekoliko zanimljivih događanja privatnih gradskih ugostitelja koje TZ grada Zadra velikodušno najavljuje u sklopu svog programa, a koncert Psihomodo Popa u Varoši čak i financijski pokriva.

No, predmet ovog članka je Karnevalić, ono najslađe i najnevinije te najzabavnije, a našim mališanima zasigurno najvažnije događanje u godini. Iako je i Karnevalić u svom organizacijskom dijelu jako pao te postao uglavnom predstavljanje djela i truda odgojiteljica, odnosno teta u vrtiću te ponekih karnevalskih entuzijasta i ova manifestacija svela se samo na povorku preslatkih mališana koji su nekada imali priliku pripremiti i predstaviti svoju tjednima pripremanu kostimiranu koreografiju, a sada je vrhunac zabave bio dobiti sokić i krafnicu. No, ako to djecu veseli, a i njihove roditelje, zašto ne. Zabavni kostimirani izletić uvijek je dobrodošao.

U već tradicionalnom Karnevaliću djeca iz vrtića i škola iz cijele Zadarske županije na maštovit način predstavili su svoje maske defileom s Branimirove obale, preko mosta do Narodnog trga te Kalelargom do Foruma gdje je pored sv. Donata bila postavljena karnevalska pozornica na kojoj su ipak uspjele zaplesati samo tete predstavnice svojih vrtića te pokoji mališan koji se uspio ugurati među njih. Šteta, s obzirom da vjerujemo da je Karnevalić Radija 057 zaista gradska zimska atrakcija tako omiljena djeci, njihovim roditeljima, djedovima, bakama, ali i u posljednje vrijeme sve češćim turistima u ovom za nas “mrtvom” dobu godine. Karnevalić treba biti lijep svima te donijeti veselje i gradu, ali i njegovim sudionicima te se nadamo kako će se organizatori ovog događanja slijedeće godine ipak više potruditi da mu se vrati njegov stari sjaj, pa neka se barem djeca zabavljaju, ako već odrasli nemaju gdje.

LDP_6766

Okupljanje mališana prvog dana održavanja Karnevalića na Branimirovoj obali započelo je jutros već oko 9.30 sati, a do 10 su sve maškarane skupine bile spremne na predstavljanje svojih maski koje su se tjednima vrijedno pripremale za ovaj “njihov” dan. Tako su danas gradske ulice okupiraliribice, školjkice i meduze, duga, maleni pingvini, maleni mornari, Pat & Mat, slikari, grožđe, ježići, notice, smajlići, čovječe ne ljuti se, krpići, rokeri itd.

Najmlađa skupina ovogodišnjeg Karnevalića bila su dječica DV Hlapić u dobi od 3,5 godine koji su bili premedeni mornari.

Bruna Supičić, koja je na Karnevalić došla sa svojim podmlatkom s Puntamike, Puntamiškim tićima iz OŠ Šimuna Kožičića Benje kazala je kako se ove godine ipak nije dugo pripremalo za ovaj dan.

– Karnevalić je svake godine vrhunski organiziran, nemam zamjerki. Iako su tu s djecom, našim rokerima njihove učiteljice, ja ipak nisam mogla ne doći, podržati ih i biti s njima na današnji dan. Djeci ovaj dan puno znači, ponosni su i jako uzbuđeni. Osim predstavljanja svojih kostima njima puno znače i sokići i krafnice koje dobiju za vrijeme održavanja Karnevalića. Za njih je ovo druženje nezaboravno iskustvo koje su sasvim sigurno fotoaparatima ovjekovječili brojni roditelji. Ja ove godine imam grupu od oko 70-ak starijih sudionika, no djeca su mi uvijek više prirasla srcu i volim s njima sudjelovati u ovom njihovom danu i gledati kako stvaraju predivne uspomene, kazala je Supičić, voditeljica karnevalske skupine s Puntamike.

Karnevalić

Karnevalić Radija 057 tradicionalno organizira Radio 057, uz pokroviteljstvo Grada Zadra, Zadarske županije i Turističke zajednice grada Zadra, a ove godine se održava u dva dana, danas 10. te sutra 11. veljače 2015. godine.

Danas su svoje maske predstavila djeca OŠ Voštarnica, DV Bokanjac, DV Galeb, DV Višnjik, DV Voštarnica, DV Pčelica, DV Jadran, DV Petar Pan, DV ŠKkoljkica, DV Loptica, DV Srdelica, DV Manulica, DV Čuperak, DV Pinokio, OŠ Petar Zoranić – Stankovci, DV Hlapić, Budilica, OŠ Šimuna KOožičića Benje – Puntamiški tići, DV Ribica, DV Maslačak, DV Tratinčica te DV Ćok.

Sutra, 11. veljače su na rasporedu djeca DV Latica, DV Vrapčić, DV Zvjezdice, DV Val, DV Žuto pače, DV Kockica, DV Pinocchio (talijanski vrtić), DV Kocka kockica, DV Šuškalica, Igraonica Casper, DV Cvit, DV Maslačak, DV Smiljevac, DV Jazine, DV Vladimir Nazor, DV Duga te DV Ciciban.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...