Odluka o stečaju Adrije d.d. bit će donesena do kraja tjedna

Odluka o stečaju nad Adrijom d.d. iz Zadra bit će donesena do petka, a sudeći prema onome što se  čulo na današnjem ročištu sazvanom zbog prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, mali su izgledi da Adrija opstane.  Naime, sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo zatražila je od vlasnika Miodraga Lacića detaljno financijsko izvješće ove tvrtke kako bi ustanovila postoje li opravdani razlozi da se u Adriji pokrene stečajni postupak.

Osim toga, uoči samog ročišta došlo je do razilaženja unutar redova samih radnica od kojih je njih 107 povuklo svoje punomoći sindikalnom predstavniku Ivici Blaževiću (PPDIV), kako bi u njihovo ime pokrenuo stečaj. Smatraju da su izigrane. Upravo su one ovlastile radničku predstavnicu Jadranku Grdović da zatraži od Suda uzimanje u obzir ponude strateškog partnera, tvrtke Pharmal, Marka Lukića.

– Ne želimo stečaj već da Adria ostane i da se sačuvaju naša radna mjesta. To želi svih107 radnika. Marko Lukić nam je pružio zadnju slamku spasa i mi smo je prihvatili. Sud to nije uvažio, njima su bitne brojke i činjenice. Izigrani smo od Ministarstva financija i HPB-a, ali i od sindikalnog predstavnika, istaknula je Grdović.

Podsjetimo, Adrija je dužna 82 milijuna kuna raznim vjerovnicima, od čega 11 milijuna državi, bez stečajne nagodbe u kojoj je utvrđeno dodatnih 4,3 milijuna kuna, te još 23 milijuna dugova prema bankama.Prema zadnjoj procjeni Hrvatske poštanske banke, vrijednost Adrije u nekretninama iznosi 113 milijuna kuna. Oprema za preradu ribe i proizvodnju konzervi vrijedna je 32 milijuna, a potraživanja koje tvrtka ima iznose 20 milijuna kuna prema inozemnim i domaćim kupcima koja su utužena, ali i teško naplativa. Nakon pokretanja predstečajne nagodbe ima 10 milijuna kuna novih potraživanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...