Rikardo Perković povukao tužbu koja je osporavala upitan prijenos vlasništva Luke Zadar na Danijela Robnika

Stečajna masa crkvenog fonda Zvona Dva Holding ipak neće vidjeti Luke Zadar. Naime, u listopadu prošle godine većinski vlasnik Luke Zadar, Daniel Robnik je zbog transakcije oko Luke Zadar uhićen zajedno s još jednim slovenskim i hrvatskim državljaninom u akciji Kaznenog Nacionalnog ureda za istrage. Istraga je pokrenuta zbog 15 milijuna eura kredita preko crkvenog fonda Zvona Dva Holding koji je završio u stečaju, a dio velikog novca u dionicama zadarske Luke. Tada je stečajna upraviteljica Vida Gaberc pokrenula akciju prikupljanja potraživanja oštećenih vjerovnika. U ovom slučaju na iznos od 19.2 milijuna eura (kredit plus kamate) te je tako u registru Luke upisana zabilježba o podignutoj tužbi pred Trgovačkim sudom u Zagrebu u veljači prošle godine. Predlagatelj je Zvona Dva Holding  – u stečaju, zastupan po stečajnoj upraviteljici Vidi Gaberc, koja je opunomoćila zadarski Zajednički odvjetnički ured Rikarda Perkovića & Sanje Perković, zbog utvrđenja ništetnosti pravnih poslova.

Sumnjalo se kako je novac s kojim je Robnik kupio dionice zadarske Luke nestao iz stečajne mase fonda mariborske nadbiskupije. Akcija stečajne upraviteljice rezultirala je upravo Robnikovim uhićenjem,  piše slovenski dnevnik.

Međutim, tužba, koju je ova stečajna upraviteljica pokrenula pala je u vodu. U pozadini mnogima ovog čudnog raspleta situacije čini se stoji hrvatski odvjetnik, koji je u prošlosti sudjelovao i u privatizaciji luke.

Luka Zadar, koja ponovo djeluje te bi mogla predstavljati jednog od glavnih izvora za otplatu propalog Zvona Dva Holdinga, očito je do kraja izgubila njegovu stečajnu masu.

Tužbu povukao odvjetnik koji je sudjelovao i u privatizaciji Luke

Tužba, koju je na hrvatskom sudu pokrenula stečajna upraviteljica Vida Gaberc kojom  je osporila upitan prijenos vlasništva Luke Zadar na mariborskog taksista Danijela Robnika, pala je u vodu. Kako Zvonu Dva Holdinga ne bi pripalo većinsko vlasništvo nad Lukom Zadar, koju je nabava 2007. godine financirala s 15 milijuna eura, nisu odlučili na sudu, nego je jednostavno došlo do povlačenja tužbe. Tužbu je, naime, povukao odvjetnik koji je pomogao kod privatizacije.

Iznenađujuća je činjenica kako Gaberčeva koja se nadala što prijašnjem povratku imovine u stečajnu masu, o tome nije bila obavještena. Činjenicu kako kod pokretanja prijenosa nije bila uspješna je saznala od Robnikovih odvjetnika, koji su je pozvali na plaćanje više desetaka tisuća eura sudskih troškova.

Nakon toga je Gaberčeva tražila pojašnjenje ovakvog razvoja situacije od njezinog zastupnika u Hrvatskoj, zadarskog odvjetnika Rikarda Perkovića. Prema riječima Gaberčeve on ju je tek putem e-maila obavijestio kako je bio prisiljen da se povuče te da će platiti troškove kako je bilo i dogovoreno.

Cijelu ovu situaciju Gaberčeva, odnosno ponašanje svog odvjetnika te moguću nastalu štetu, je već prijavila odvjetničkoj komori u Hrvatskoj.

O ovom čudnom raspletu tužbe već se pojavljuju špekulacije vezane uz prethodne vlasnike zadarske luke. Slučajno ili ne, odvjetnik Perković sudjelovao je u njezinoj privatizaciji 2007. godine. Tada je većinski dio Luke Zadar kupio Manus, iza kojeg se doslovno krije novac crkvenog financijskog holdinga.

Poslovni posrednici su bili Veljko Bubić, Arsen Marin te Perković, koju su u ime misterioznog vlasnika Luke Zadar otkupljivali dionice od malih dioničara. Za taj posao bi odvjetnik Perković dobio 2,5 milijuna eura. Važno je spomenuti kako je upravo Marin danas glavni  Robnikov suparnik koji ga je početkom protekle godine kao zadnji preostali nadzornik te najveći mali dioničar Luka Zadar, također kazneno prijavio.

Unatoč tome, stečajna je upraviteljica Zvona Dva Holdinga angažirala odvjetnika Perkovića. Prema njezinim riječima nije ona našla njega, nego je bilo upravo suprotno.

– S njihovim predstavnicima imali smo zajednički sastanak, na kojem su se ponudili da uložimo tužbu. To bi napravili na vlastiti trošak, zato sam mu i dala punomoć, tako je svoju odluku objasnila Gaberčeva, koja tvrdi, nije znala za prošlo Perkovićevo uplitanje u posao.

Da nije povučena tužba, Luka bi propala?!

– Istina je, povukao sam tužbu, za slovenski dnevnik je potvrdio zadarski odvjetnik, iako je uvjeren da bi Zvono Dva Holding na kraju pobijedio na sudu, no to je bila, kako kaže, jedina razumna stvar.

Kao što je Perković objasnio, u ministarstvu nisu htjeli produžiti koncesiju Luke Zadar, dok bi tužba za njezinu privatizaciju bila otvorena.

– Ako ne bi dobila koncesiju Luka Zadar bi propala. Tako bi bez posla ostalo 150 zaposlenika, Zvono Dva Holdinga pa se ni teoretski ne bi mogle vratiti dionice Luke Zadar, istaknuo je i upravo stoga je uvjeren kako nije oštetio stečajnu masu. Štoviše, smatra kako bi ih spasio od većih sudskih troškova.

Podsjetimo, pred Robnikom je bio većinski vlasnik Luke Zadar tvrtka Manus, koja je bila u rukama tvrtke I.J. Storitve iza koje je stajala Roza Mlakar Kuković. Nešto prije toga kada je Luka Zadar trebala ući u stečajnu masu Zvona Dva Holdinga, njezin je vlasnik postao Robnik, inače vlasnik mariborske taksi tvrtke Taxi Plus. To mu je uspjelo tako da je od I.J. Storitve otkupio dugove Manusa, iako se u početku činilo za 19,2 milijuna eura , kasnije je to opovrgnuo te se pretpostavlja da je to ipak učinio za 1,26 milijuna eura, nakon čega je Robnikova tvrtka Diluculo nakon određene serije poslova preuzela 53,6 % dionica Luke Zadar. Uskoro nakon toga Robnik je zamijenio Nadzorni odbor i time i kontrolu upravljanja tvrtkom.

U kontekstu “stvarne” vlasničke strukture Luke Zadar se već nekoliko godina spominju brojna imena političkih uglednika iz Slovenije i Hrvatske jer je s njezinim vlasništvom zapravo povezan odgovor tko će dobiti koncesiju te slijedećih 25 godina preuzeti vodstvo nad jednom od najvećih luka na Jadranu, u čije skladište dođe više od 100 tisuća tona robe godišnje, a pred njom su također i velike investicije.

Luka Zadar ima temeljni kapital od 21,2 milijuna kuna. Vlada im je u veljači odobrila koncesiju na daljnjih 25 godina. Za direktora je imenovan diplomirani pravnik iz Zagreba Jurica Kešina, koji je i stečajni upravitelj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...