Ove biljke čiste zrak u zatvorenim prostorijama

Većinu svojeg vremena čovjek danas provodi u zatvorenom prostoru potpuno odvojen od utjecaja prirodnih sila. Gdje god se nalazio u kući, trgovačkom centru ili uredu okružen je vrhunskim izolacijskim materijalima, klimatizacijskim uređajima, osvježivačima zraka koji stvaraju umjetnu okolinu čija je kvaliteta upitnog karaktera.

U mnogim uredskim prostorima nije moguće otvoriti prozor pa se protok zraka vrši preko klima uređaja zbog čega se stvara posebna mikroklima koja nije uvijek povoljna za ljudsko zdravlje. Primjerice, jedan od najčešćih zagađivača zraka formaldehid koristi se u više od 3 tisuće proizvoda od kojih se većina nalazi u stanovima – prešano drvo, osvježivači prostora, dim cigarete, zavjese, sredstva protiv moljaca, plastika, kozmetika, papirnati ručnici itd.

Zadržavanje toksičnih tvari u zraku može uzrokovati različite zdrastvene probleme koje je Svjetska zdravstvena organizacija 1984. godine definirala kao Sindrom bolesne zgrade. Prema podacima čak 30 posto novih ili obnovljenih zgrada izaziva zdravstvene smetnje poput iritacije sluznice i kože, kašlja i suhoće grla ili kroničnog konjunktivitisa.

Jeftino rješenje
Iako je najbolje rješenje odseliti se iz takve “bolesne” zgrade, postoji niz mogućnosti koje se mogu primijeniti kako bi se smanjio štetni učinak na zdravlje. Jednostavan i jeftini pristup je oplemenjivanje prostora sobnim biljkama koje pročišćavaju zrak od toksičnih tvari.

Zahvaljujući istraživanju koje je 90-ih provela agencija NASA (National Aeronautics and Space Administration) otkriveno je da sobne biljke ne samo da obogaćuju zrak kisikom, već ga oslobađaju i od toksičnih tvari poput formaldehida, benzena ili trikloretilena. Istraživanje agencije NASA pokazalo je da određene sobne biljke mogu tijekom 24 sata ukloniti i do 87% zagađivača zraka. Biljke poput filodrendona (lat. Philodendron) i klorofituma (lat. Chlorophytum Comosum) najefikasnije su u pročišćavanju zraka od molekula formaldehida. Dok su sobne biljke drvo života (lat. Dracaena fragrans) ili spatifilum (lat. Spathiphyllum) odstranile i do 80% benzena iz zatvorenih prostorija.

No, da biljke kvalitetno pročišćavaju zrak preporuka je agencije da se postavi minimalno dvije biljke unutar 10 kvadratnih metara u prostoru sa stropom visine do 3 metra.

Lako se održavaju, a efikasne su

Spatifilum
(lat. Spathiphyllum)
Tropska biljka koja nema velike prohtjeve u vidu direktne sunčeve svjetlosti i vode. Ukoliko je se zaboravi zaliti, potrebu za vodom pokazat će preko listova koji će joj klonuti. Čisti prostor od benzena, formaldehida te apsorbira štetni elektrostatički naboj ekrana.

Klorofitum
(lat. Chlorophytum Comosum)
Porijeklom iz Južne Afrike idealna je za početnike jer dobro podnosi neredovito zalijevanje. Iako voli svijetle pozicije, uspijeva i u sjeni.
Čisti prostor od ksilena, ugljičnog dioksida i formaldehida.

Dracena
Jedna od najpoznatijih Dracena je zasigurno Dracaena fragrans koja je još poznata kao drvo života. Dobro podnosi slabo osvijetljena mjesta, ne odgovara joj temperatura niža od 16 stupnjeva niti učestalo zalijevanje tijekom zimskih mjeseci. Čisti prostor od formaldehida.

Najbolji zeleni pročišćivači

1. Philodendron scandens
2. Philodendron selloum
3. Hedera helix – Bršljan
4. Chlorophytum comosum – Klorofitum
5. Ficus benjamina – Fikus benjamin
6. Epipremnum aureum – Zlatna puzavica
7. Spathiphyllum – Spatifilum
8. Dracaena fragans – Drvo života
9. Dracaena marginata
10. Aglaonema modestum
11. Chamaedorea seifrizii – Sobna palma
12.  Sansevieria trifasciata – Sanseverija, sabljica, piše Jutarnji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...