Paškalin: ˝Stanje sigurnosti na području PU zadarske povoljno˝

S temom stanja sigurnosti u 2014. godini te rada i rezultata Policijske uprave zadarske, jutros je održana redovna konferencija za medije. Zamjenik načelnika Marko Buljat govorio je o statističkim podacima evidentiranih događaja te rezultatima policije u protekloj godini.

– Tijekom dvanaest mjeseci 2014. godine zabilježeno je ukupno 2750 kaznenih djela u 2013. godine bilo ih je 3095, što je za 345 kaznenih djela ili u postotku 11,1% manje nego u istom razdoblju prošle godine. U 12 mjeseci ove godine ukupno je razriješeno 1542 kaznena djela ili 56,1%, iz toga je vidljivo kako je stopa razriješenosti ove godine veća, kazao je na konferenciji za novinare zamjenik načelnika Marko Buljat.

Sandra Poljak Jurinčić novinare je upoznala s preventivnim programima i aktivnostima policije u protekloj godini te planovima rada za tekuću godinu. Istaknula je kako su preventivnim projektima, kako nacionalnim, tako i lokalnim, pokrivena sva sigurnosno značajna područja, gdje policija preventivnim mjerama nastoji povećati stupanj sigurnosti i subjektivni osjećaj sigurnosti građana.

– Ono što je važno naglasiti da je provedba uvijek u suradnji s ostalim tijelima. Nikada to policija ne radi sama, nego se uvijek trudimo u tim aktivnostima zadržati jedan multidisciplinarni pristup. U koje su uključene razne druge institucije, istaknula je Sandra Poljak Jurinčić.

Ona je još govorila o projektima usmjerenim na prevenciju kriminaliteta i stimuliranje samozaštitnog ponašanja građana, kao i onima usmjerenim na povećanje društvene svijesti i podizanju opće kulture, suzbijanja svih vrsta nasilja te rizičnih ponašanja.

Načelnik Neven Paškalin ocijenio je stanje sigurnosti na području policijske uprave zadarske kao povoljno.

– U prošloj godini u odnosu na 2013-tu godinu, zabilježen je pad ukupnog broja kaznenih djela, smanjenje broja prometnih nesreća, smanjenje broja teško I lakše ozlijeđenih u prometu kao I narušavanja javnog reda I mira I na tim osnovnim pokazateljima temeljimo svoje analize I ocjene rada.U odnosu na prošlu godinu, bilježimo povećanje broja poginulih u prometu, no radilo se o godini kada smo zabilježili 8 poginulih u cijeloj godini. Brojka od 18 poginulih osoba i dalje predstavlja smanjenje u odnosu na sve prethodne godine, a prioritet nam je nastavljanje ovog trenda, kazao je načelnik PU zadarske Neven Paškalin.

Iz PU zadarske pohvalili su se i nagradom Udruge banaka zbog hvatanja pljačkaša prilikom pljačke mjenjačnice, koji je prije toga opljačkao 11 poslovnica različitih banaka na području Istre.

Načelnik Paškalin je zaključio kako statistički podaci i ostali sigurnosni pokazatelji govore da je stanje sigurnosti na području Policijske uprave zadarske povoljno. Ovo prije svega s obzirom na broj najtežih kaznenih djela ili drugih događaja koji bi uznemirili javnost, ali i na kvalitetnu reakciju policije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...