Patriotsi koje vodi američki Hrvat Belichick osvojili 49. Super Bowl: Četvrti naslov za New England Patriotse

Momčad New England Patriotsa, koju vodi američki Hrvat Bill Belichick, osvojila je 49. Super Bowl, odnosno naslov prvaka profesionalne lige američkog nogometa (NFL), nakon što je noćas u Glendaleu na stadionu Sveučilišta Phoenix pred 72.000 gledatelja u uzbudljivoj završnici pobijedila Seattle Seahawkse sa 28-24, osvojivši četvrti naslov (2002, 2004, 2005, 2015), sve pod Belichickovim vodstvom.

Također, i quarterback Patriotsa 37-godišnji Tom Brady je uzeo četvrti naslov, i po tome se pridružio legendarnim vođama navala Joeu Montani i Terryju Bradshawu. Brady je, ujedno, proglašen za najkorisnijeg igrača susreta.

Prva četvrtina završila je 0-0, a u drugoj su pala četiri “touchdowna”, po dva sa svake strane i na poluvrijeme se otišlo sa rezultatom 14-14.

Drugo poluvrijeme Seattle je bolje počeo i nakon četiri minute zabio je “field goal” sa 27 jardi za vodstvo 17-14. Pet minuta prije kraja treće četvrtine Seahawksi dolaze do “touchdowna” i značajne prednosti od 24-14 i sa tim rezultatom ušlo se u posljednjih 15 minuta utakmice.

Patriotsi su bili u teškoj situaciji uoči posljednje četvrtine, ali “otvorilo” im se osam minuta prije kraja utakmice. Nizom dobrih akcija došli na nekoliko jardi od “end zone” i Tom Brady je uspješno pronašao Dannyja Amendolu za smanjenje zaostatka na 21-24.

Novi “touchdown” New England postiže dvije minute prije kraja na sličan način, a ovaj puta je Bradyjevo dodavanje uhvatio Julian Edelman i Patriotsi su vodili 28-24.

Tada, se činilo da New England već može slaviti jer Seattleu nije bio dovoljan “field goal”, već je morao ići na “touchdown”. I vođa navale Russell Wilson odradio je odlično dodavanje od 33 jarde, pa su Seahawksi došli na samo 5 jardi minutu prije kraja i imali su komotnu stuaciju da iz četiri pokušaja dođu do “touchdowna” i pobjede. U prvom pokušaju išli su na probijanje i došli na jedan jard.

Očekivalo se da će trener Patriotsa Belichick pozvati “time out”. No, stari lisac odlučio se kockati, nije zvao “time out”, pustio je da vrijeme curi i time je unio nervozu kod Russella Wilsona, koji je, umjesto akcije probijanja, odlučio izvesti dodavanje, ali na njegovu žalost presreo ga je Malcolm Butler i Patriotsi su osvojili naslov.

U poluvremenu utakmice gledatelje je zabavljala američka pjevačica Katy Perry, uz pomoć Missy Elliott i Lennyja Kravitza.

Također, procjenjuje se da će ovogodišnja potrošnja vezana uz Super Bowl biti rekordna, odnosno da će Amerikanci u vikendu najvećeg sportskog događaja potrošiti čak 14,3 milijarde dolara.

Ovogodišnji Super Bowl bio je poseban po tome što su treneri obiju momčadi hrvatskog podrijetla. Puno poznatiji Bill Belichick (62) vodi New England Patriotse, a Pete Carroll (63) prošlogodišnje prvake Seattle Seahawkse.

Bill Belichick je druga generacija američkih Hrvata. Njegov djed zvao se Ivan Biličić i živio je u Karlovcu, a u Sjedinjene Države se doselio krajem 19. stoljeća.

Pete Carroll, koji je rođen u San Franciscu, ima hrvatsko-irske korijene. Hrvatsko podrijetlo ima po majčinoj strani, a njegov djed Petar Ban rođen je Dubrovniku.

Bill Belichick je najuspješnjiji trener u 21. stoljeću. Na kormilu New England Patriotsa je od 2000. godine i ovo mu je bio šesti Super Bowl (2002, 2004, 2005, 2008, 2012, 2015), a toliko još ima samo legendarni Don Shula, koji je vodio Baltimore Coltse i Miami Dolphinse. Po broju osvojenih naslova drži prvo mjesto zajedno sa Chuckom Nollom (Pittsburgh Steelers – 1975, 1976, 1979, 1980).

Također, Belichick je najuspješnjiji trener u povijesti NFL-a po broju pobjeda u doigravanju, sa 22 trijumfa.

U sezoni 2007/2008. vodio je Patriotse do još jednog rekorda, ligaški dio sezone završili su bez poraza, sa omjerom 16-0. Patriotsi su postali prva momčad NFL-a, nakon Miamija, koja je sezonu završila bez poraza. Miami Dolphinsi su 1972. imali omjer 14-0 (tada je ligaški dio imao 14 kola).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...