(Pra)staro praznovjerje: Otkud strah od petka 13.?

Sam spomen petka 13. mnogim ljudima ulijeva strah u kosti, bez nekog suvislog razloga. Ali, činjenica je kako je strah od “nesretnog broja” uzeo poprilično maha jer prema nekim istraživanjima čak 80 posto nebodera izgrađenih diljem svijeta nema 13. kat, mnogi aerodromi nemaju 13. izlaz na pistu, a ustaljena je i praksa brojnih hotela i bolnica koje nemaju sobe s tim brojem. Ipak, podrijetlo vjerovanja u “bad luck” koja prati petak 13., ali i sam broj 13, nikada nije razjašnjeno.

Pa otkud onda taj strah? Neki vjeruju, da su masovna uhićenja (kasnije i ubojstava) Templara koja su bila organizirana u Francuskoj u petak 13. listopada 1307. godine korijen praznovjerja o nesreći koja prati taj dan. No, postoji još nekoliko teorija; za jednu od njih je zaslužan Donald Dossey, povjesničar narodnih običaja koji vjeruje kako je strah od broja 13 nastao u Norveškoj iz narodnog mita.

Naime, 12 je bogova u Valhalli, imalo večeru i zabavu, na koju je upao 13. nepozvani gost, zao i pokvaren, bog Loki. Loki se počeo zabavljati te je stvari organizirao tako da Hoder, slijepi bog tame strelicom čiji je vrh premazan imelom pogodio Baldera, boga veselja i zadovoljstva. Balder je umro, a cijelom je zemljom zavladala tama. Nesretni broj 13 korijene vuče i iz Biblije. Juda, apostol koji je izdao Isusa bio je trinaesti gost na Posljednjoj večeri.

Isto tako, u antičkom Rimu postojalo je vjerovanje da se vještice skupljaju u grupama po dvanaest, trinaesto mjesto bilo je rezervirano za vraga. Thomas Fermsler, matematičar i znanstvenik iz Newarka vjeruje kako broj 13 “trpi” samo zato što se nalazi iza broja 12. Inače, numerolozi broj 12 smatraju kompletnim brojem: godina ima 12 mjeseci, 12 je znakova horoskopa, 12 bogova Olimpa, 12 radnika Herkulovih, 12 plemena Izraela, 12 Isusovih apostola…
Veliki krah na burzama
No, uzrok praznovjerju vezanom za petak 13. možemo možda pronaći i u nešto bližoj prošlosti – godine 1929. dogodio se drugi najveći krah na burzama. Poslovni neuspjesi i bankroti njihovih klijenata potaknuli su očajne brokere na bacanje kroz prozore zgrade u Wall Streetu. Dan je zapamćen kao “crni petak”, a vijest se poput munje proširila svijetom, prije svega Europom gdje je petak 13. ubrzo postao sinonim za nesreću.

Strah od broja 13 toliko je raširen da ima i svoj poseban medicinski termin – triskaidekafobija, dok se, još preciznije, upravo strah od petka 13. naziva paraskavedekatriafobija ili frigatriskaidekafobija.

No, zanimljivo je kako prema statističkim podacima broj nesreća tijekom petka 13. nije ništa veći nego ostalih dana u godini. Pametnom dosta?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...