Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je premijera Zorana Milanovića na ostavku; Holy: ˝Ne može se na taj način raspravljati˝

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je priopćenje u kojem navodi kako je nakon konzultacija s gospodarskim stručnjacima, došla do zaključka kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak RH iz krize – ostavka Milanovića. Pismo predsjednice izazvalo je veliki odjek u javnosti, pogotovo među političarima.

– Predsjednica je odgovorila premijeru u istom tonu kao što je bila i njegova poruka. Milanović se prema svima odnosi podcjenjivački i sada je probao i s predsjednicom. On joj nije niti čestitao, zvao ju je prvo da sluša što oni rade na vladi a da ne sudjeluje. To je njegov odnos prema svima. Tako se odnosi i prema predsjedniku Sabora, prema zastupnicima, svi su žrtve njegova ega,  rekao je Ivan Šuker, zastupnik HDZ-a i bivši ministar financija

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – reformista, koja u Saboru imaju dva zastupnika kaže:

– U nekoliko navrata smo rekli da Vlada treba završiti mandat. No protivit ćemo se, kao i do sada, svim prijedlozima koji su protivni interesu zemlje. Ne vidim ovog trenutka da je opozicija ponudila, osim nas, program izlaska iz krize.
– Što se babi snilo, Kolindi bi milo bilo. Ali pustimo sad deseterce i pučka očekivanja. To se neće dogoditi. Nije ona izabrana da smjenjuje premijera, a premijer nema ustavnih ovlasti da ne surađuje s predsjednicom. Njihov sukob na brvnu potkopava Hrvatsku, a to nam najmanje treba u ovom trenutku. Njezin prijedlog je vic dana od kojega neće biti ništa, rekao je Damir Kajin.
Holy: Ne može se na taj način raspravljati

– Ne može se na taj način raspravljati. Samo zato što joj se ne sviđa premijer nije način da se razgovara na taj način. Mislim da bi trebala napustiti predizbornu retoriku i shvatiti da je sada u drugoj poziciji. A hipotetički govoreći i kada bi premijer dao ostavku ne znači da bi došlo do promijene vlasti. Vladajuća koalicija mogla bi, primjerice, dati novog mandatara, kazala je Mirela Holy.

Linić: Ne vidim potrebe za takvim eksperimentima
– Osobno  ne mislim ništa dobro o Milanoviću i mislim da je nanio dosta štete. No polazim od toga da o tome nećemo odlučivati mi, nego vladajuća koalicija, a vidim stabilnu vladajuću koaliciju pa ne vidim potrebe za takvim eksperimentima. Tako prijedlog predsjednice za sada ne drži vodu i mislim da bi trebala naći drugi način i modalitete komunikacije, rekao je Slavko Linić.
– Kakav je to sistem u kojem predsjednica traži ostavku premijera? Kakav je praksa u drugim zemljama? To bi se pitao prije nego uopće počnemo brojati? Iz ovoga razumijem da predsjednica nastavlja političku kampanju, a da bi sudjelovali u političkoj kampanji bilo koje strane, moja stranka nema interesa, nego će voditi svoju politiku, rekao je Milorad Pupovac iz SDSS-a, stranke koja u Saboru ima tri zastupnika,
– Kolinda Grabar Kitarović je svojom reakcijom izašla izvan odredbi Ustava koji nalaže da se predsjednik Republike Hrvatske brine za stabilnost državne vlasti, rekao je ministar uprave Arsen Bauk (SDP).
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...