Preventivni lijek dramatično smanjuje zarazu HIV-om

Homoseksualni muškarci koji su preventivno uzimali dnevnu dozu lijeka tvrtke Gilead smanjili su rizik zaraze HIV-om za 86 posto, pokazuju rezultati britanskog istraživanja objavljeni u utorak.Stručnjaci koji su proveli ispitivanje tzv. profilakse prije izlaganja (PrEP) kažu da rezultati ulijevaju stvarnu nadu u zaustavljanje epidemije HIV-a među gay muškarcima, jednoj od najrizičnijih skupina.

“Ovi su rezultati iznimno uzbudljivi i pokazuju kako je PrEP vrlo učinkovita u sprečavanju zaraze”, rekla je Sheena McCormack, profesorica kliničke epidemiologije na University College u Londonu.

PrEP uzimaju osobe koji nisu zaražene HIV-om, ali zu izložene velikom riziku infekcije i žele se zaštititi uzimajući svaki dan samo jednu pilulu koja je obično kombinacija dva antiretrovirusna lijeka.

Lijek koji su stručnjaci ispitivali je Truvada, proizvod američke farmaceutske tvrtke Gilead koji se u kliničkim ispitivanjima s placebom pokazao uspješan u smanjenju infekcija. Liječnici su sada htjeli ustanoviti je li jednako učinkovit i u kontekstu “realnog života”

Oko 545 muškaraca sudjelovalo je u ispitivanju u 13 engleskih klinika gdje su neki primili PrEP odmah, a drugi nakon 12 mjeseci. To je znanstvenicima omogućilo da usporede one koji su ga uzeli na početku s onima koji nisu bili na PrEP-u.

Rezultati su pokazali 22 infekcije u roku od godine dana – tri u skupini koja je PrEP primila odmah i 19 u skupini muškaraca koji su lijek uzeli s odgodom.

Stručnjaci kažu da je 86-postotna zaštita dnevnim uzimanjem Truvade najbolji rezultat od svih dosad ispitivanih PrEP lijekova.

U svijetu je oko 35,3 milijuna ljudi zaraženo je HIV-om. Stručnjaci za AIDS procijenjuju da bi se zahvaljujući PrEP-u infekcije HIV-om među gay muškarcima mogle smanjiti za 20 do 25 posto, odnosno spriječiti milijun novih infekcija u toj skupini u razdoblju od deset godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...