Prosvjed Živog zida: Spriječit ćemo bušenje nafte u Jadranu

Tridesetak članova aktivističko-političke organizacije Živi zid jučer je prosvjedovalo te zatražilo referendum protiv bušenja Jadrana ispred Green Gold centra gdje se održavala konferencija o energetici, na kojoj Energy Investment Forum (EIF) uz ostalo raspravlja o istraživanju ugljikovodika u Jadranskom moru.

Prosvjednici su transparentima “Protiv deložacije turista”, “Protiv deložacije riba”, “Turizam ili nafta”, “Dolje naftne platforme” te performansom željeli upozoriti na negativne posljedice bušenja nafte u Jadranu.

U sklopu performansa u plavom lavoru s vodom i kamenjem koji je simbolizirao Jadransko more, usipali su tintu i ubacili u to zamrznute papaline koje su u tom crnilu plutale, čime su željeli prikazati kako bi mogao izgledati ekosustav u slučaju bušenja nafte.

“Ako uvedemo naftne platforme i zagadimo to more, ubit ćemo sve u njemu, cijeli eko sustav, uključujući ribe, alge i sve što je u moru. Ovo je budućnost koja nas čeka s naftnim platformama”, upozorili su predstavnici Živog zida. Pozvali su vlasti da se odluče žele li turiste ili naftne platforme, a performans je završen povicima “Jadran je naš”.

“Koliko god nas nazivaju anarhističkim pokretom, mi smo prvenstveno za neposrednu demokraciju, za referendum. Oko ovako ključnog pitanja nužno je sazvati referendum. To je sve što smo tražili. Želimo referendum, ništa drugo”, istaknuo je Jurica Žitko Forempoher iz Živog zida.

Naglasio je da su s još nekoliko organizacija, među kojima su Clean Adriatic Sea Alliance i Zeleni forum već organizirali sakupljanje potpisa te je uvjeren da će uspjeti sakupiti potpise i sazvati referendum.

“Budu li nam izmanipulirali referendum, kao što su izmanipulirali dosad osam do devet, istom metodom pasivnog otpora, ali uz pomoć već 400 prijavljenih brodova na Jadranu blokirat ćemo svaki pokušaj bušenja”, najavio je Žitko Forempoher. Jedino ih, kako je kazao, NATO može spriječiti da blokiraju bušenje jer Hrvatska nema flotu, ni policijsku niti vojnu.

Najavio je da pripremaju pokaznu vježbu hrvatskoj vladi u sklopu koje će blokirati jedan mali jadranski otok s tih 400 brodova i pozvati ih da ih pokušaju deložirati.

“Jadran je nepovrediv”, poručio je na kraju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...