Putin: “Nije vjerojatno da će doći do rata s Ukrajinom”

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da nije vjerojatno da će doći do rata sa susjednom Ukrajinom, prenosi Reuters.

“Mislim da je tako apokaliptični scenarij malo vjerojatan i nadam se da se to nikada neće dogoditi”, rekao je Putin novinaru ruske televizije Rusija 1, upitan očekuje li rat između Rusije i Ukrajine.

Putin je također kazao da ne vidi potrebu za još jednim sastankom s čelnicima Francuske, Njemačke i Ukrajine o rješavanju sukoba na istoku te zemlje.

Ako se poštuju sporazumi iz Minska o prekidu vatre na istoku Ukrajine i povlačenju teškog oružja s bojišnice, to je put prema normalizaciji stanja u regiji, ocijenio je ruski predsjednik.

On je pozvao ukrajinske vlasti da učine sve da se u “toj velikoj europskoj zemlji” život vrati na normalu te da riješe odnose s jugoistokom zemlje “na civiliziran način”, javio je France presse.

Primirje je službeno u Ukrajini stupilo na snagu 15. veljače, u skladu sa sporazumima Minsk 2 potpisanim u bjeloruskoj prijestolnici nakon maratonskih pregovora između čelnika Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke. Otad se međutim ukrajinska vojska i pobunjenici ne prestaju međusobno oputuživati za kršenje primirja, zbog kojeg nikako da dođe po početka povlačenja teškog naoružanja, što je također predviđeno Minskom 2.

Ukrajinska vojska objavila je u ponedjeljak da čeka potpuni prekid pucnjave proruskih pobunjenika prije nego pristupi povlačenju teškog naoružanja koje je trebalo početi u nedjelju na separatističkom istoku zemlje. “Budući da je nastavljena pucnjava na ukrajinske položaje, još se ne može govoriti o povlačenju oružja”, izjavio je Vladislav Seleznev, glasnogovornik glavnog stožera ukrajinske vojske.

U okviru mirovnih sporazuma Minsk 2 potpisanih 12. veljače, do povlačenja je trebalo doći nakon stupanja na snagu prekida vatre. Borci moraju povući “svo teško naoružanje” kako bi uspostavili tampon zonu širine između 50 i 140 kilometara ovisno o tipu oružja.

Vojska “je već pripremila potreban teren” gdje će smjestiti oružje u slučaju povlačenja, istaknuo je Seleznev.

Njemačka vlada, veoma zabrinuta što na istoku Ukrajine još nije ostvaren potpuni prekid vatre iako je dogovor postignut prije više od tjedan dana, pozvala je u ponedjeljak Moskvu da za to iskoristi svoj utjecaj na proruske separatiste.

“Sagledate li stanje od sastanka čelnika u Minsku, jasno je da primjena dogovorenih mjera nije zadovoljavajuća”, rekao je vladin glasnogovornik Steffen Seibert.

“Presudan je sveobuhvatan prekid vatre. Njemačka je vlada zabrinuta što ništa od njega zasad nema”, dodao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...