Qatar Airways najizgledniji kupac Croatia Airlinesa

Nakon propalog natječaja iz 2013. godine za kupca hrvatske nacionalne aviokompanije, na koji se nije javio nitko, ovaj put će u potrazi za strateškim partnerom angažirati IFC, investicijski fond Svjetske banke.

A strateški partner je više nego nužan Croatiji Airlinesu koji će teško preživjeti bez njega. Svjesni su toga u Vladi, a na to upozoravaju i stručnjaci iz avioindustrije, piše Večernji list.

Jedan od njih je i Alen Šćuric, urednik i stručni kolumnist časopisa za zračni promet Aeronautika i stručni savjetnik Hrvatskog sindikata prometnih pilota koji je u opširnoj analizi, poslanoj, među ostalim, i Vladi i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, iznio najbolje opcije kupaca Croatije Airlinesa. Situacija za Croatiju Airlines, navodi Šćuric, vrlo je loša. Nekad najjača aviokompanija u regiji, svedena je na hrvatsko tržište, a velika joj je prijetnja postao Air Serbia, kojemu je strateški partner postao moćni Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Air Serbia je od prosinca prošle godine uveo četiri leta dnevno na relaciji Zagreb-Beograd-Zagreb i tako odvlači putnike CA.

Privatizacija Adria Airwaysa dodatna je prijetnja hrvatskom avioprijevozniku. Slovenci su već o prodaji Adrije razgovarali s Qatar Airwaysom, od Etihada još moćnijom arapskom aviokompanijom. Šćuric navodi da, nakon što je Etihad udario na regiju preko Air Serbije, i ako Qatar pokrene regionalne linije preko Adrije i Ljubljane, za Croatiju više sigurno neće biti mjesta. Jedini izlaz je da netko kvalitetan hitno kupi Croatiju.

Qatar u Adriji zatvorio bi i tu mogućnost i u tom slučaju Croatia ne bi imala nikakve budućnosti pa čak i da je kupi neki drugi jak igrač.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...