Renu Sinovčiću jamčevina zamijenjena hipotekama na nekretnine

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je prihvatilo zahtjev obrane zadarskog poduzetnika Rene Sinovčića da mu se jamčevina od 10 milijuna kuna, koliko je trebao platiti za izlazak iz istražnog zatvora, zamijeni zalogom nekretnina vrijednih preko 20 milijuna kuna, potvrdio je Krešimir Devčić.

Ta je odluka uslijedila nakon što je sutkinja istrage Jadranka Mandušić isti prijedlog obila 26. siječnja, a Sinovčićeva je obrana na nepravomoćnu odluku podnijela žalbu.

Obrana je i tada tvrdila da sutkinjna odluka nije utemeljena, ističući da je istražni zatvor krajnja mjera za osiguranje nazočnosti okrivljenika te da ona mora biti svedena na najkraće nužno vrijeme.

Odvjetnik Andrej Korljan kazao je Hini kako bi se hipoteke na kuće i stanove koje su za Sinovčićevo puštanje na slobodu založili njegovi prijatelji i rođaci trebale upisati u narednih nekoliko dana.

Sutkinja istrage potom mora sazvati ročište na kojem će Sinovčić obećati da će se na slobodi pridržavati mjera opreza, nakon čega će izaći iz Remetinca, rekao je Korljan.

Gotovinsku jamčevina od 10 milijuna kuna, koju nije uspio sakupiti unatoč najavama njegove obrane, Sinovčiću je krajem prosinca odredilo izvanraspravno vijeće, ukinuvši raniju odluku sutkinje istrage koja je za njegovo puštanje iz Remetinca tražila polog od 20 milijuna kuna, što bi bila najveća jamčevina u povijesti hrvatskog pravosuđa.

U prvoj Uskočkoj istrazi kojom se, među ostalim, istražuje neka predstečajna nagodba, Uskok je procijenio da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika i njegove suosumnjičenike, penje na više od 130 milijuna kuna.

Na dugačkom popisu malverzacija za koje Uskok tereti osumnjičene, navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za oko 52 milijuna kuna, VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, NK Zadar za 50,7 milijuna, Ministarstvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.

Osim Sinovčića pod istragom u tzv. aferi Ribar su bivši direktori NK Zadra Novica Erlić i Dalibor Zebić, dugogodišnji bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji te poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić, a svima je uz jamčevinu ili zalog na nekretninama već odobrena obrana sa slobode.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...