Revolucija na četiri kotača: Automobili bez vozača stižu već za dvije godine

Nakon što su pokorili tehnološko tržište i u potpunosti zavladali tržištem pametnih telefona, sljedeći veliki korak za Apple i Google jest tržište automobila. Dok Googleovci već godinama razvijaju revolucionaran ‘automobil bez vozača’, odnosno vozilo kojim će u potpunosti upravljati softver, glasine koje su se ovaj tjedan raširile mrežom kažu kako su Appleovi planovi za ovo tržište vezani uz električne automobile (nije poznato razmišljaju li i u ovoj kompaniji o vozilima koje će pokretati softver) te njihov prvi model možemo očekivati 2020. godine.

Mogućnost da ćemo jednog dana ući u automobil i samo izgovoriti destinaciju na koju želimo ići, a sve ostalo će obaviti sam automobil, odnosno softver koji ga pokreće, i dalje nam se čini kao scenarij iz nekog filma iz budućnosti, no čini se da ćemo prve takve automobile moći kupiti već za dvije godine. To neće biti Googleov automobil, već bi to trebao biti model koji trenutno razvijaju u Volvu.

Njegova su testiranja već počela, a prema informacijama koje su objavili na Yahoou, taj bi se model u prodaji mogao pojaviti već 2017. godine. Ovaj bi automobil trebao biti opremljen s čak 28 kamera, imat će veliki broj senzora i radara te će koristiti ‘brojna softverska pravila koja bi trebala prepoznati skoro sto posto svih situacija u vožnji’, a sve će biti povezano s 3D mapama, GPS senzorima i lokalnim uredom za kontrolu prometa koji će, ne samo izdavati upozorenja o prometnim gužvama i slično, već će obavještavati i vozače na situacije u kojima će sami morati preuzeti kontrolu nad automobilom.

‘Relativno je jednostavno napraviti koncept autonomnog vozila, no ako želite napraviti automobil koji će imati utjecaj na svijet morate dizajnirati potpuni sustav koji će biti siguran i kojeg će se prosječni korisnici moću priuštiti’, rekao je Erik Coelingh iz Volva. U ovoj kompaniji kažu kako su automobili bez vozača sljedeći logičan korak u smanjenju broja poginuli i ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. Osim Volva i Googlea, brojne druge automobilske kompanije razvijaju ovakve automobile, no svi oni vjeruju da prva autonomna vozila na tržištu možemo očekivati između tek 2020. i 2025. godine tako da bi Volvo mogao biti u velikoj prednosti nad konkurencijom na ovom tržištu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...