“Rusija želi silom prekrojiti granice Europe u 21. stoljeću i treba reći da Ukrajina nije prva zemlja suočena s ruskom agresijom!”

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je u četvrtak daRusija silom prekraja kartu Europe i da je na granicama NATO-a potrebno razmjestiti jače savezničke snage.

“Ruska agresija na Ukrajinu zabrinjavajuća je za baltičke države”, rekao je bivši latvijski premijer na skupu u Londonu.

“To pokazuje da Rusija želi silom prekrojiti granice Europe u 21. stoljeću i treba reći da Ukrajina nije prva zemlja suočena s ruskom agresijom”, dodao je.

Pobunjenici na istoku Ukrajine koje podupire Rusija pristali su prošloga tjedna na prekid vatre na istoku zemlje, ali su ubrzo rekli da se ono ne odnosi na strateški važan grad Debalcev te su nastavkom borbe prekršili sporazum postignut uz posredovanje Francuske i Njemačke.

Slično ranijim izjavama britanskog ministra obrane Michaela Fallona, Dombrovskis je rekao da NATO mora biti prisutniji u baltičkim zemljama Estoniji, Litvi i Latviji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ranije je objavilo da su Fallonove izjave kako Rusija predstavlja “stvarnu prijetnju” baltičkim zemljama prešle granice “diplomatske etike”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...