S obzirom da se gradnja škola na Crvenim kućama i Novom Bokanjcu neće graditi novcem iz EU fondova Grad već razmatra druge izvore financiranja

Informacija da se gradnja novih hrvatskih škola neće moći financirati novcem iz europskih fondova zatekla je sve jedinice lokalne samouprave koje su takve projekte prijavile na Javni poziv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za dostavu projektnih prijedloga za pripremu zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014.-2020.

– Nije točno kako smo samo mi dobili “odbijenicu” iz Bruxellessa za izgradnju osnovnih škola na Novom Bokanjcu i Crvenim kućama. Prvo, Bruxelless nije slao nikakve odbijenice, a drugo, ne radi se samo o zadarskim školama. Kako sad stvari stoje, nijedna osnovna škola na području Republike Hrvatske neće se moći graditi na način da se financira novcem iz EU fonda za regionalni razvoj 2014.-2020. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prošle je godine raspisalo Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za pripremu zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014.-2020. Mi smo na taj natječaj prijavili naša dva projekta za gradnju novih škola jer je, među ostalim, u popratnoj dokumentaciji tog Javnog poziva stajalo da se novac može dobiti i za takve projekte. No, prije mjesec dana, Grad Zadar, kao i svi ostali gradovi u Hrvatskoj, suočeni su s činjenicom da je izgradnja novih osnovnih škola naknadno izbačena iz nacionalnog Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, jer se to nije uspjelo ispregovarati s Bruxellesom. Dakle, na strateškoj razini Hrvatske prema Bruxellesu, financiranje izgradnje osnovnih škola u Republici Hrvatskoj iz EU fondova Vlada s nadležnim ministarstvima nije uspjela ispregovarati. To znači da će se svi oni gradovi i općine, koji su pripremali i prijavili takve projekte za financiranje iz EU fondova, morati okrenuti nekim drugim izvorima financiranja, kazao je gradski pročelnik za EU fondove Šime Erlić.

Prema stručnim analizama koje je još prije gotovo desetak godina izradio gradski pročelnik Upravnoga odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, zadarskoj djeci je nedostajalo pet škola, odnosno 110 učionica. U međuvremenu je sagrađena i krenula je u rad škola na Bilom brigu s 22 učionice, što znači da danas još uvijek nedostaje više od 80 učionica, odnosno čak četiri škole. Tek kada bi Zadar imao još i te učionice osnovnoškolci bi školu pohađali u jednoj smjeni što je odgojni i obrazovni standard Europe, a Hrvatska ga je sebi zadala već odavno svojim pedagoškim standardom i tome se teži.

Najgore je stanje, pak u školama Smiljevac i Šimuna Kožičića Benje. To su dvije škole u kojima se svakodnevno odvija nastava u tri smjene. Između niza ostalih i ovi elementi su bili bitni kada su se određivale lokacije za gradnju novih zadarskih osnovnih škola. Tako se odavno planira gradnja još jedne škole na Crvenim kućama te druge na Novom Bokanjcu kako bi se prije navedene rasteretile. Nekić je svjestan kako pogotovo u zapadnom dijelu grada kronično nedostaje još jedna škola, no trenutno stanje bi se, kaže, poboljšalo već gradnjom škole na Novom Bokanjcu koja bi povukla dio učenika.

Buduća škola na predjelu Crvenih kuća, a što je zapravo nedaleko od postojeće škole Smiljevac, trebala bi imati 24 učionice i biti velika škola kojom bi se rasteretila postojeća škola, ali i pokrivati brzorastuće potrebe toga dijela grada koji se brzo naseljava. Škola na Novom Bokanjcu trebala bi se graditi na lokaciji usred mjesta, zapadno od crkve prema Novome Bokanjcu i imati 14 učionica. Izgradnjom ovih dviju škola učenici ne bi polazili više od dvije smjene, jutarnju ili popodnevnu. Idejna rješenja za obje te škole su odavno izrađena, imaju lokacijsku dozvolu te studije izvodljivosti i analize troškova i koristi te sada samo čekaju rješavanje financijskog modela kojim će se Zadar konačno riješiti tri školske smjene. Projekti su bili prijavljeni na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH kao priprema zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014.-2020, godine, no nisu prošli.

– Postojećim standardom od tri smjene u dijelu naših škola narušavaju se svi znanstveni i pedagoški standardi za odvijanje uredne nastave. Ovi projekti, unatoč svemu nisu bili uzaludan posao. Bez obzira na model gradnje odnosno izvore financiranja, da biste nešto gradili, morate imati pripremljene projekte. Grad Zadar je sve projekte novih škola na Crvenim kućama i Novom Bokanjcu doveo do završne faze, a to nije mali posao. Pribavili smo apsolutno svu potrebnu dokumentaciju (idejni projekt i glavni izvedbeni projekt uz suglasnost Ministarstva, lokacijsku dozvolu, studiju izvodljivosti i studiju isplativosti i osigurali zemljište ). S obzirom na to da postoje i drugi izvori financiranja osim EU fondova, Grad već razmatra druga rješenja kako bi gradnja mogla započeti, istaknuo je Nekić.

No, ni izgradnja ove dvije škole nije standard kojemu se teži. Da bi se u potpunosti prilagodio europskim osnovnoškolskim standardima Zadar bi osim ove dvije škole koje su trenutno još uvijek samo u planu trebao sagraditi još dvije škole te bi tek tada zadarski učenici osnovnih škola pohađali samo prvu, jutarnju smjenu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...