SDP sprema smanjenje broja općina, gradova i županija?

SDP Splitsko-dalmatinske županije na čijem je čelu ministar uprave Arsen Bauk izglasao je ovu subotu zaključak da se Glavnom odobru SDP-a uputi inicijativa kojom bi se zahtijevalo da SDP u programu stranke odredi prema smanjenju broja općina, gradova i županija. Takvo razmišljanje potvrdio je uoči sjednice Vlade i sam Bauk.

‘To je inicijativa jednog ogranka stranke kojemu sam slučajno ili ne slučajno na čelu. Obzirom da dosad u programskim dokumentima stranke nije bila izričita odredba o broju jedinica lokalne samouprave već se načelno govorilo da će se provesti široka javna rasprava i da će se temeljem toga donijeti nekakva odluka. Obzirom da se o tome dosta raspravlja, vrijeme je da se nekakva odluka i donese. A nakon toga ostaje, ako se odluka donese, da se i provede’, kazao je Bauk uoči sjednice Vlade.

Prema pisanju medija, na sjednici županijskog SDP-a za prijedlog da se broj županija smanji na pet do sedam prilikom tajnog glasanja svih pedesetak nazočih članova Odbora, dakle sto posto prisutnih, glasalo pozitivno, dok je prilikom glasanja za prijedlog da broj općina iznosi najviše 150 bilo samo dva glasa protiv.

U županijskom SDP-u smatraju da je vrijeme da se kao stranka jasno očituju o reformi regionalne i lokalne uprave i samuprave, no može li do smanjenja doista i doći teško je predvidjeti. Naime, za to bi bilo potrebno mijenjati Ustav, za što je potrebna dvotrećinska većina, odnosno SDP-u bi podršku trebao dati i HDZ, koji zasad ne pristaje na ikakvo smanjenje jedinica lokalne samuprave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...