Sutra besplatno razgledavanje: Zadrani turisti u svom gradu

Sutra s početkom u 17 sati ispred Gradske lože na Narodnom trgu, te povodm blagdana sv. Donata, članovi Udruge turističkih vodiča Donat organiziraju besplatano razgledavanje stare gradske jezgre za sve zainteresirane građane.

S geslom Udruge „Zadrani turisti u svome gradu“ ,vodiči, ti turistički veleposlanici žele dati obol blagdanu ovoga sveca, poznatog biskupa i diplomate, čije ime časno nosi i njihova Udruga, osnovana upravo blagdan svetog Donata, 25. veljače 2003. godine.

Aktivnost promicanja ugleda Grada Zadra i njegove Županije od strane Udruge turističkih vodiča Donat Zadar prepoznata je i izvan domicilnih granica. Jedan od razloga je i taj, što su upravo zadarski turistički vodiči pokrenuli osnivanje Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske koja je bila i temelj osnivanja Zajednice za interpretaciju kulturne baštine Hrvatske pri HGK-i Sektora za turizam. Dobitnici su i dviju vrijednih nagrada: Godišnje nagrade Zadarske županije i Grba Grada Zadra.

Također, jedini su od turističkih udruga na području Lijepe naše koji su pokrenuli edukativne javne tribine u nastojanju da građani sudjeluju u kreiranju kulturno-turističkog života i upoznavanju povijesne baštine Grada Zadra i njegove Županije. Tribine na kojima su predavači eminentne osobe, sveučilišni profesori i znalci u svojim profesijama odjeknule su snažno, a tome su pridonijele i zanimljive teme s naslovima poput: Zadar je snažan onoliko koliko je snažna njegova Županija, Kvaliteta a ne cijena, Upoznajte svoj zavičaj, Valorizacija pomorske zbirke i drugo, Antičko maslinarstvo…, sveukupno 26 tribina.

Članovi Udruge Donat nastavljaju sa svojom eskluzivom, zanimljivim tribinama na području grada Zadra, Nina, Benkovca, Biograda, Paga, te na području nekih općinskih središta. Mišljenja su, da je na području Zadarske županije nužno stvaranje pozitivne klime, koja podržava razvoj kulturno-turističkih proizvoda, te doprinosi obogaćivanju turističke ponude, produženju turističke sezone, podizanju razine znanja unutar destinacija potrebne za osmišljavanje kvalitetnih kulturno-turističkih proizvoda, koja prethodi kvalitetnijoj promociji kulturnog turizma destinacija. Doprinos je to također u razvoju interpretacija, legendi, tema i priča koje će postati osnova u interpretiranju povijesnih i kulturnih lokaliteta, a toga na ovom području nedostaje. Naime, to je također i podizanje razine prezentacije kulturnih resursa destinacija, doprinos očuvanju etnološkog, povijesnog i kulturnog nasljeđa destinacije, kroz marketinšku komunikaciju. Organizirali su i trodnevni susret turističkih vodiča iz cijele Hrvatske ponudivši im bogati kulturno-povjesni- gastronomski program naziva „Od Aenone do Scardone.

Udruga ima i dva svoja temeljna gesla: „Znanja nikad dosta“ i „Zadrani turisti u svome gradu“.

S geslom „Znanja nikad dosta“, permanentno surađuju sa sveučilišnim profesorima, kustosima i ravnateljima muzeja .

S geslom „Zadrani turisti u svome gradu“, dva puta godišnje besplatno organiziraju za građane razgled stare gradske jezgre.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...