Svečano otvoren trg s belafuškom ženom i Spomenikom špini; Kalmeta: “Vodu će plaćati Grad Zadar!”

Na današnji dan Sv. Valentina, ostvarena je dugogodišnja želja Društva prijatelja Belafuže. Naime, njihova inicijativa da na dostojan način odaju počast belafuškoj ženi i legendarnoj špini, uz potporu Grada Zadra konačno se realizirala svečanim otvaranjem ovog malog trga na križanju ulica Put Petrića i Put Nina. Uz predstavnike gradske vlasti i Crkve, otvaranju su nazočili i brojni stanari ovog gradskog predjela koji su bili vidno dirnuti ovim događajem.

Oko legendarne špine na Belafuži nekada su se okupljali stanari i prolaznici, a netragom je nestala gradnjom stambenog naselja 80-ih godina prošlog stoljeća. Ovim projektom se željelo na određeni način ovom gradskom predjelu vratiti dio njegove povijesti i kulture, te ga ostaviti u naslijeđe budućim generacijama kako ne bi zaboravili odakle i od koga potječu. S druge strane, trg je sam po sebi i jedna interesantna turistička priča koju još moraju ispričati naši djelatnici u turizmu. No, nije samo Belafuža predio koji ima ovakvu priču, imaju je i Stanovi i Diklo te mnogi drugi gradski dijelovi, koji jednako zaslužuju isticanje svojih povijesnih aduta, koje nove generacije sve više zaboravljaju. No, ukoliko ovakvih sličnih inicijativa bude više, svakako će se očuvati i nešto šira povijest grada Zadra koju ne čini samo onaj dio preko mosta ili Poluotok.

Kalmeta_Spina_Belafuza2

Put do realizacije, pa i do današnjeg svečanog otvaranja ovog dugogodišnjeg projekta nije bio nimalo lagan. Osim toga, mnogima je dvojben i izgled trgića, lokacija pored trgovine, a zasigurno najviše iznos od oko 600.000 kuna koliko je koštao, no sreća i ponos starijih žitelja Belafuže zbog ovog događaja bili su vidljivi čak i nama koji na ovaj projekt gledamo malo šire. Barem nakratko smo zaboravili na sve ostale stavke osim odavanja počasti brojnim težačkim ženama koje su othranile naše majke i očeve, bake i djedove, upravo na način kako belafuška žena to prikazuje. U to vrijeme, kao i danas, i voda je bila bogatstvo, a upravo se na ovom mjestu, kažu, dolazilo po nju. I da, zasigurno je taj dio povijesti, tada još okolice grada, a danas gotovo pa centra grada, zaslužio ovoliku pažnju i vjerujemo kako će opet postati mjesto susreta i druženja stanara.

Podsjetimo, izlijevanje u bronci “Belafuške žene”, rad akademskoga kipara Ratka Petrića, koji je gipsani model izradio još 2004. godine, je obavila tvrtka “Martinis Invest” iz Staroga Čiča još 2010. godine kada je statua privremeno, do pronalaska primjerenog javnog prostora, postavljena u dvoru Sonje Petrić. Prije nekoliko dana, izišla je iz dvora te se vratila po vodu na trgić gdje će je od sada svi moći gledati, pa i dodirnuti.

Otvaranje spomenika Špini

Želeći pokazati kako je voda iz postavljene špine čista, čašu iste popio je gradonačelnik Božidar Kalmeta, slično kako je nekada u Zagrebu ispravnost vode dokazivao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Račune vode potrošene na špini plaćat će, kako kaže Kalmeta, Grad Zadar. Što zapravo i nije loše, jer ukoliko ima sugrađana kojima je voda isključena zbog nemogućnosti podmirivanja svojih obveza, uvijek mogu, kao nekada davno, doći do špine, natočiti vode, a račune će riješiti Grad, odnosno porezni obveznici.

– Cilj nam je bio vratiti špinu gdje je bila te postaviti kip “Belafuškoj ženi” koji simbolizira naše majke, bake i Dalmaciju. Stoga se pokrenula inicijativa koja je rezultirala izradom gipsanog kipa. U ateljeu Ratka Petrića stala je nekoliko godina dok Društvo prijatelja Belafuže nije skupilo novce za odljev u bronci što je i napravljeno 2007. godine u Zagrebu. Nakon čega je privremeno, nekoliko godina stala u dvoru naše Sonje Petrić. Utrnule su joj noge jadnoj tamo od stajanja, ali evo konačno je došla na svoje mjesto. Zahvaljujemo od srca gradonačelniku koji je toliko napravio za grad Zadar i za Belafužu. Danas smo konačno vratili identitet Belafuže i to na najbolji mogući način, kroz spomeničku baštinu koja će nas podsjećati na ovaj nekadašnji “centar svita” gdje su naše majke dolazile po vodu, prale rublje i družile se, istaknuo je Mile Šimunov iz Društva prijatelja Belafuže.

Nakon što je otpio nekoliko gutljaja vode s belafuške špine, Kalmeta se obratio vidno ushićenima stanarima Belafuže.

– Trg na kojem stojimo je mali, ali pun simbolike. Sve ovo što sada vidite je dio povijesti Belafuže, ali i općenito grada Zadra. Vidite koliko se ljudi okupilo, već samo to govori koliko ovaj projekt znači ovim ljudima. Vraća sjećanja na žene koje su nekada ovdje živjele i teško radile. Imali smo sluha za svoje građane te smo učinili sve kako bismo im pomogli u realizaciji ovog kulturno važnog projekta. Siguran sam kako će ovo mjesto ponovno postati točka koja će okupljati ne samo stanare ovog gradskog predjela već i prolaznike, upoznavajući ih s povijesti ovog kraja, zaključio je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...