U Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića obilježen Dan ružičastih majica

Danas se u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića obilježio Pink Shirt Day, odnosno Dan ružičastih majica. Radi se o programu prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači, ipak nisu ga obilježile sve gradske škole, što dovoljno govori kako osviještenost o tom problemu još nije zaživjela među zadarskim prosvjetarima.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

– Svi znamo da se stalno negativno ističe i negativno privlači pozornost umjesto pozitivnog. Provodeći nastavno odgojno obrazovne programe, primijetili smo da često puta u malim količinama, postoje mala nasilja kojih učenici nisu niti svjesni i stoga smo ih odlučili ˙uroziti˙. Na panoe i promotivne materijale napisali smo ˙uružičastite se˙, dakle odjenimo se u ružičasto i njegujmo samo ružičasto i pozitivno, kazala nam je profesorica Drinka Dujmović iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

Ova škola je veliki odmor, kako učenici ne bi propustili nastavu, odlučila iskoristiti da učenicima uključi u svakodnevicu tu svjesnost nasilja bilo koje vrste, koje se događa svakodnevno oko nas.

– Željeli smo osvijestiti negativnosti, uvrede i sve ono što ih onemogućuje u rastu i razvoju i stvaranju jedne svjesne, jake osobe nositelja sutra društvenih procesa. Idemo se svi ˙uružičastit˙, poručili su iz ove srednje škole.

Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje.

– Svjesni smo činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece, poručuju iz CEPN-a.

Ovom prigodom u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u zrak su pušteni i ružičasti baloni.

dan ruzicastih majica 3

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...