U slopu ŠC Višnjik planira se otvaranje muzeja zadarske košarke “Stalni postav povijesti zadarske košarke – Bog je stvorija čovika, Zadar košarku!”

Pod vodstvom direktora Denisa Karlovića nadziru se naznake unaprjeđenja poslovanja ŠC Višnjik. Primjerice, projekti poput Futsal weeka i košarkaškog turnira na kojem su nastupile jake euroligaške momčadi Zadar basketball tournament odrađeni su, a već se spremaju i novi. Svaki dan nešto manje od tri tisuće ljudi dnevno prođe kroz ŠC Višnjik. Dakle, da bi opstao ŠC Višnjik mora biti potpuno otvoren javnosti, jer su upravo prvenstveno naši građani, a u budućnosti i turisti ključni za njegovo funkcioniranje. Nadogradnja Športskog centra Višnjik u čijem sklopu se nalazi dvorana Krešimir Ćosić i zatvoreni bazen odavno je u planu. Naime, sadašnji sadržaji bi se prema riječima Denisa Karlovića,  trebali uskoro obogatiti novima na okolnom do sada zapuštenom prostoru, gdje bi se izgradila moderna sportska infrastruktura. Dok zamišljene ideje dođu na red za realizaciju prvo će morati uslijediti izmjene i dopune zastarjelog urbanističkoga plana te unos zemljišta u temeljni kapital Višnjika poslije čega će biti moguće napraviti slijedeće korake u realizaciji hvale vrijednog projekta oblikovanja modernog sportskog središta. Tako će se uskoro, sukladno obveznom postupku, pred Gradskim vijećem na dnevnom redu naći izmjene i dopune urbanističkoga plana koji se veže na idejni projekt ŠC Višnjika te bi se nakon njegovog usvajanja trebalo krenuti s ovim građevinsko-sportskim poduhvatom.

Pri kraju je dogovor oko prepuštanja dijela kompleksa od strane Ministarstva obrane RH ŠC Višnjik, definira se dolazak brazilske vaterpolo reprezentacije na pripreme u Zadar, u travnju se organizira FIMBA LIGA, turnir u veteranskoj košarci s oko 1.000 sudionika, a u tijeku je i realizacija ideje stvaranja određene vrste muzeja zadarske košarke, koji bi uskoro trebao zaživjeti u prostorijama press centra dvorane Krešimira Ćosića.

– To je radni naziv našeg projekta, a kako će se u konačnici zvati odlučiti će struka kada sve bude spremno. Naš je prijedlog da se zove “Stalni postav povijesti zadarske košarke-Bog je stvorija čovika, Zadar košarku“, istaknuo je Denis Karlović, direktor ŠC Višnjik.

Navijanje, košarka, Tornado, navijač

Prema svim naznakama dosadašnji press centar trebao bi uskoro postati važno mjesto za Zadrane. Doduše i dalje će služiti za ono za što je prvobitno namijenjen, održavanju konferencija za medije, prezentacijama, predavanjima i ostalom vezano uz taj segment, ali vizualno će dobiti novi identitet gdje će građani Zadra i njihovi gosti na jednom mjestu moći vidjeti povijest zadarske košarke.

– Nakon dugo vremena napokon smo u mogućnosti realizirati dugogodišnju inicijativu zadarskih navijača te je pretvoriti u reprezentativnu izložbu zadarske košarke. Imamo jako dobar odjek u javnosti, od navijača preko zadarskih veterana i legendarnih igrača. Također i ovim putem pozivam sve koji imaju bilo kakav predmet vezan uz zadarsku košarku, bilo da je riječ o dresu, fotografiji, video zapisu, člancima iz novina, starim ulaznicama i sve ostalo što smatraju da pripada povijesti zadarske košarke da se jave kako bi fundus predmeta bio što veći i kvalitetniji, naglasio je Karlović.

S obzirom na bogatu i zanimljivu povijest košarke Zadar zaslužuje jedno ovakvo mjesto kao što je to već uobičajena praksa u stranim zemljama.

– Projekt je iznimno važan, jer kada nam dođu gosti,  druge sportske ekipe, svi oni će moći na jednom mjestu vidjeti i uvjeriti se na koji je način Zadar povezan s košarkom i košarka uz Zadar. U cijeli projekt uz nas su uključeni i dugogodišnji navijač i ljubitelj košarke Krešimir Butić, Grad Zadar, Narodni muzej, Turistička zajednica Grada Zadra, a želimo uključiti i sve one koji bi htjeli pomoći i donirati predmete. Svi donatori dobit će potvrdu o trajnoj posudbi čime će im biti zagarantirano vlasništvo doniranog predmeta. Ova ideja je odlična, a stručnost i profesionalnost sudionika, te ljubav prema zadarskoj košarci garancija su uspjeha. Izgradnjom dvorane Krešimir Ćosić i osnivanjem svojevrsnog muzeja zadarske košarke stekli smo sve uvjete da duh slavnih vremena iz Jazina prenesemo na jedno mjesto u kojem će zadarske košarka zauvijek živjeti. Konzultirat ćemo stručnjake iz raznih područja, obići slične sportske muzeje kako bismo preuzeli njihova iskustva. Angažirali smo i kustosicu Narodnog muzeja i vjerujem da ćemo u konačnici napraviti dobru stvar na opće zadovoljstvo, zaključio je Karlović.

Bazen Višnjik, plivanje (Foto: Ivan Katalinic / Antena Zadar)

S obzirom da je riješen dugogodišnji problem zemljišta između Grada Zadra i MORH-a,  to znači da su stvorene sve pretpostavke za daljnji razvoj kompleksa što se i podudara s dugogodišnjim nalazima revizije, koja je preporučila da taj prostor uđe u temeljni kapital tvrtke, čime bi se i dodatno ojačao ŠC Višnjik.

– Nadamo se da će se to uskoro i dogoditi. Procedura nalaže da Gradsko vijeće izglasa taj cijeli projekt čime će se steći preduvjet da prostori oko dvorane i bazena uđu u temeljni kapital, što je krucijalna stvar. Upravo započinjemo s rješavanjem projektne dokumentacije za izgradnju otvorenih bazena koja su gradu itekako potrebna i za izgradnju četiri teniska terena. Naravno i dalje stoji namjera za izgradnju jednog modernog vanjskog malonogometnog igrališta s najkvalitetnijom umjetnom travom. Dobili smo obećanje da će nam dio opreme donirati HNS, no mi moramo sve ostalo napraviti. S obzirom kakav je interes za malim nogometom i da su nam dvorane prebukirane, jasno je da je jedan takav teren itekako potreban. Osim toga radimo na repozicioniranju sadržaja i usluga koje ćemo nuditi u središnjoj dvorani, kazao je Karlović.

Dakle, prema nekakvim naznakama, nakon rješavanja zakonske procedure, papirologije itd., već bi se u idućoj godini moglo krenuti s izgradnjom novog nogometnog stadiona s atletskom stazom, otvorenog plivališta olimpijskih dimenzija, četiri teniska terena, moderne trim-staze te suvremenoga hotela i ostalih pripadajućih sadržaja nužnih za oblikovanje modernog sportskog središta.

– Prije svega cilj nam je da se Zadar razvija kao grad, između ostalog, i sportskog turizma jer za to ima sve preduvjete. Sada nas čeka izrada projektne dokumentacije i izmjena urbanističkog plana na koji se veže idejni projekt. Projekt o kojemu je riječ zamišljen je tako da Zadru i njegovoj okolici osigura modernu sportsku infrastrukturu  za građane, rekreativce, ali i kvalitetna rješenja za amaterski i profesionalni sport, kao i za razvoj sportskoga turizma. Naše kreditne obveze završavaju slijedeće godine, kada bi zaduženja trebala biti anulirana. Nakon toga i usvajanja izmjena i dopuna urbanističkog plana krenut ćemo u realizaciju zamišljenog projekta, odnosno novih sadržaja koje ćemo nastojati riješiti ili novim kreditnim zaduživanjem, apliciranjem na EU fondove ili možda pronalaskom strateškog partnera. U cijeloj ovoj priči ključna nam je gradnja hotela na ovoj lokaciji čime bismo donijeli nove prihode našim sportskim sadržajima koji bi tada bili popunjeni i ljeti. Uprava ŠC Višnjik priprema rješenje kojim će se investicije realizirati na način da Grad Zadar ne izdvaja više sredstava nego proteklih godina za ŠC Višnjik. Interes za ulaganje postoji, a o modelima se trenutačno pregovara, kazao je Karlović, direktor ŠC Višnjik, ujedno i pokretač ovoga projekta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...