U Zadarskoj županiji ponovljeni izbori održat će se u dvije otočne lokalne jedinice, u Pagu i Kukljici na otoku Ugljanu

Prijevremene izbore u 17 gradova i općina raspisala je Vlada jer u propisanom roku nisu donijeli proračune za ovu godinu, kao ni odluke o privremenom financiranju. Vlada je razriješila njihove načelnike i gradonačelnike, te im raspustila predstavnička tijela. U Zadarskoj županiji ponovljeni izbori održat će se u dvije otočne lokalne jedinice, u Pagu i Kukljici na otoku Ugljanu.

Prijevremeni izbori za novog načelnika/gradonačelnika i općinsko/gradsko vijeće održat će se na međunarodni praznik Dan žena, 8. ožujka.

Svi kandidati za gradonačelnike i načelnike, neovisno je li ih kandidirala politička stranka ili birači, dužni su otvoriti posebne račune za financiranje kampanje. Isključivo na tim računima mogu prikupljati novčane donacije i to do završetka službene kampanje, dakle do ponoći 6. ožujka. Kandidati u Pagu mogu potrošiti u predizbornoj kampanji do 100 tisuća kuna, dok kandidati s otoka Ugljana mogu potrošiti do 50 tisuća kuna. Naime, zakon propisuje da u jedinicama koje imaju do tri tisuće stanovnika, svaki kandidat može na kampanju potrošiti do 50 tisuća kuna, ako jedinica ima od tri do deset tisuća stanovnika ˝cifra˝ se penje na sto tisuća kuna.

Na Ugljanu za fotelju načenika natječu se dva kandidata, dosadašnji načelnik Marin Boško sa zamjenicom Ivonom Cukar te Ante Martinović sa zamjenikom Rinom Martinovićem.

Za novo Općinsko vijeće četiri su kandidacijske liste, tri grupe građana ili nezavisne čiji su nositelji Marin Boško, Ivan Karlić i Ante Martinović te lista HDZ-a s nositeljem Josipom Burčulom.

Za gradonačelničku fotelju u Pagu borit će se četiri kandidata, dva stranačka i po jedan kandidat koalicije i grupe građana.Kandidat HDZ-a je Tino Herenda, HSP-a Ante Čemeljić, a koalicije PSG-SDP-HSS-DC Željko Maržić, dok je kandidat grupe građana Davor Fabijanić.

Za Gradsko vijeće ima 10 kandidacijskih lista: 6 stranačkih, 1 koalicijska i 3 grupe građana ili nezavisnih.

Podsjetimo, u Pagu je nakon burne rasprave zbog nedostatka kvoruma prekinuta sjednica Gradskog vijeća na kojoj je glavna tema trebalo biti izglasavanje proračuna za 2015. godinu s projekcijama za 2016. i 2017. Od 13 gradskih vijećnika na sjednicu došlo je samo njih sedam, a nakon burne rasprave prije zadnje točke dnevnog reda – rasprave o proračunu za iduću godinu, sjednicu su napustili vijećnici HDZ-a, Tino Herenda i Zlatko Šuljić, te je zbog nedostatka kvoruma ona prekinuta

Ivo Fabijanić imenovan je povjerenikom za Gradsko vijeće i gradonačelnika Grada Paga, a povjerenica u Kukljici je Kristina Božić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...