U zadnji trenutak spriječen prijekid financiranja američkog Ureda za domovinsku sigurnost

Zastupnički dom američkog Kongresa u petak kratko prije ponoći odobrio je jednotjedno financiranje Ureda za domovinsku sigurnost, čime je spriječeno ograničenje njegova rada zbog nemogućnosti financiranja. Nakon kaosa u petak koji je donio neugodan ukor ljutitih konzervativaca republikanskom predsjedniku Kongresa Johnu Boehneru, zastupnici su s 357 glasova za i 60 protiv glasovali za financiranje Ureda još najmanje tjedan dana. Senat je nekoliko sati ranije dao zeleno svjetlo za odgovarajući zakon, a očekuje se da će ga potvrditi i predsjednik Barack Obama.

Vratolomije zastupnika u političkoj borbi koja je trajala danima potaknule su pitanja je li Boehner u stanju vladati neposlušnim konzervativcima i omogućiti nesmetanu zakonodavnu proceduru u Kongresu koji ima republikansku većinu.

Početkom dana, zastupnici su odbili produljenje financiranja ureda za tri tjedna, kad su se konzervativci pobunili jer ta odluka ne sprječava izvršne odluke predsjednika Obame koje se tiču useljavanja. U drugom pokušaju, kasno na večer, demokrati su svojim glasovima pomogli da se omogući financiranje za jedan tjedan.

Demokrati smatraju da postoje dobri izgledi da zakon o financiranju Ureda za punu fiskalnu godinu, težak 40 milijardi dolara, bude prihvaćen u Zastupničkom domu idući tjedan, nakon što ga je već odobrio Senat.

Produljenje će omogućiti obama domovima Kongresa da usklade međusobne razlike glede financiranja Ureda.

Politička borba, koja je dovela do neizvjesnosti glede financiranja, nastala je nakon što su republikanci u Zastupničkom domu pokušali iskoristiti zakon o financiranju Ureda kako bi spriječili Obamine izvršne odluke kojima se uklanja prijetnja protjerivanja za milijune ilegalnih useljenika. Da odluka o financiranju nije donešena do ponoći, Ured više ne bi mogao koristiti proračunska sredstva, a to bi značilo prestanak financiranja osiguranja granica, zračnih luka i teritorijalnih voda. Ured bi bio prisiljen poslati na odmor oko 30.000 ljudi, odnosno oko 15 posto svih svojih zaposlenika.

Osnovan nakon napada na Ameriku 11. rujna 2001., Ured za domovinsku sigurnost obuhvaća Obalnu stražu, tajnu službu, Upravu za sigurnost prometa i uprave za useljavanje, carinu i upravljanje u kriznim situacijama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...