“Unuke su poslali u dječji dom u Zagreb, a nas iz Sukošana deportirali u Belgiju!”

U najčitanijim belgijskim novinama – “Het laatste nieuws” i “Gazet van Antwerpen” glavna su vijest ovih dana Hrvati, preciznije bračni par Vasović koji je u kućnom pritvoru gotovo dva mjeseca.

Priča je, istovremeno, i potresna i bizarna. Supružnici Vesna i Miroslav uhapšeni su lani u prosincu zbog navodne otmice svojih unuka; Leona (2) i Nikija (7), s kojima su iz Belgije preselili u Hrvatsku, točnije u Sukošan. Iako su nakon nekoliko tjedana u zadarskom zatvoru Vasovići deportirani u Belgiju, unuci su im još uvijek u Domu za djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu, a o njima nemaju apsolutno nikakvih saznanja.

Legalni skrbnici

– Ovo je 55. dan da smo razdvojeni… Ne samo da nama ne daju informacije o djeci, već i naša rodbina koja živi u Hrvatskoj ne može doći do Leona i Nikija. S tom djecom smo od njihova rođenja, mi smo im i legalni skrbnici. Ne možemo vjerovati što nas je snašlo – kroz suze nam priča Miroslav s kojim smo jučer razgovarali putem telefona.

Od 15. siječnja on i supruga mu Vesna, inače rođena Zadranka, ne smiju izaći iz svog belgijskog doma, na nogama nose posebne narukvice putem kojih policija kontrolira njihovo kretanje…

– Nije nas briga, mogli bi ovako zauvijek samo da znamo da su djeca dobro – kažu Vasovići koji su u Belgiju s troje djece doselili prije 22 godine. Sada se, kažu nam, kaju jer se ta odluka nije pokazala dobrom i za njihove kćerke, pogotovo onu najstariju.

– S 18 godina se zaljubila u jednog emigranta koji je preko nje samo htio doći do papira. Dobili su prije sedam godina prvog sina o kojem se nisu mogli brinuti, pa ga je socijalna služba odmah dodijelila nama. Doma nisu imali čak ni mlijeka za dijete… Dva mjeseca nakon što im se rodio drugi sin, ostavili su nam ga u kolicima pred kućnim vratima, s njegovim stvarima spakiranima u nekoliko vrećica. Što da vam kažem, tuga i žalost – govori Vesna. Baka i djed započeli su postupak za starateljstvo nad djecom, a 28. studenog 2013. godine dobili su i sudsku presudu prema kojoj su postali službeni skrbnici.

– S obzirom da nam je zet bio sklon i nasilnim ispadima, socijalni radnici u Belgiji su nam u nekoliko navrata sugerirali da se preselimo negdje drugdje kako bi bili sigurniji. Mi smo to i napravili, odlučili smo poći s njima u Hrvatsku, negdje blizu Zadra s obzirom da smo tamo živjeli prije emigracije. Našli smo kuću u Sukošanu i počeli konačno normalno disati. Djeca su imala lijepi život, Niki je čak ovdje krenuo u osnovnu školu…

Sve se promijenilo u prosincu prošle godine kad su nam policajci upali u kuću kao da smo teški kriminalci i odvojili nas od unuka. Doznali smo samo da je istražni sudac u Mechelenu izdao nalog za našim uhićenjem jer nismo smjeli napustiti Belgiju. Mi smo s valjanim dokumentom o skrbništvu s djecom krenuli u Hrvatsku, nigdje nije pisalo da ne smijemo napuštati Belgiju… I tako smo sad optuženi za otmicu djece koju odgajamo, praktički, od rođenja – jadaju nam se Vesna i Miroslav.

Misle da smo ih napustili

Nakon uhićenja Vasovići su prvo bili u zatvoru u Zadru, potom u Belgiji, da bi od 15. siječnja bili pušteni na kućni pritvor u svoj dom u gradu Bornemu. Dječaci Leon i Niki kratko su bili kod Vesnine rodbine u Zadru, da bi ih nakon toga Centar za socijalnu skrb prebacio u Dom u Nazorovoj.

– Najveća mi je briga što oni pate jer sigurno misle da smo ih napustili. Bojim se da su emocionalno utučeni i molim se svaku večer da brzo zaspu, da ne misle na nas – kaže Miroslav koji plače dok razgovara s nama.

Zahvalni smo Kolindi

Miroslav je zahvalan predsjednici Kolindi Grabar- Kitarović koja mu je omogućila da barem nakratko vidi svoje unuke. Kako to, pitamo ga.

– Supruga i ja gledali smo video koji je snimljen za njenog posjeta Domu u Nazorovoj prošlog Božića. U prvom smo redu među djecom vidjeli našeg starijeg unuka kako daje slatkiš svom mlađem bratu. Što da vam kažem, osim, pomozite!

Dom u Nazorovoj: Djeca su dobro

Djeca su kod nas i dobro su. Drugo vam ništa ne smijem reći osim da postupamo po nalogu zadarske policije i tamošnjeg Centra za socijalnu skrb – kazala nam je Jadranka Ćurković Kelava, ravnateljica dječjeg doma u Nazorovoj u Zagrebu.

MUP: Interpol je raspisao tjeralicu

Glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan potvrđuje nam kako je Ministarstvo socijalne skrbi u kontaktu s nadležnim tijelima u Belgiji kako bi se napravilo sve u cilju zaštite djece.

– Baka i djed su, zbog samovoljnog napuštanja Belgije, zasad izgubili skrbništvo. U svakom slučaju, nama je otac dvojice dječaka dojavio kako sumnja da mu se djeca nalaze na našem području, odnosno da su oteta. Mi ih pronalazimo i oni nam doista pokazuju važeće dokumente kojima dokazuju skrbništvo, vidimo da su djeca dobro, da rastu u prikladnim uvjetima… O svemu tomu obavještavamo policiju u Belgiji, no nakon što oni doznaju da su Vasovići doista napustili Hrvatsku bez da su se ikome prije javili, situacija se mijenja. Sud donosi odluku o ukidanju skrbništva, preko Interpola je za njima raspisana tjeralica, a od nas je zatražen hitan postupak izručenja – objašnjava Žodan i dodaje kako se svi napori trenutačno ulažu u zaštitu djece.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...