USKOK: “Linić nije počinio kazneno djelo, a nije oštećen ni proračun”

Bivši ministar financija Slavko Linić nije počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju predstečajne nagodbe drvne industrije Spačva, objavio je USKOK u priopćenju.

Uz to, provedena istraga pokazala je kako u toj predstečajnoj nagodbi nije bilo nikakvih malverzacija.

USKOK je istražio i optužbe koje je Linić iznio nakon što je izbačen iz SDP-a te je također utvrdio kako nije bilo elemenata kaznenog djela.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti.

U povodu medijskih objava kojima se ukazivalo na moguće nezakonitosti i nepravilnosti u postupku predstečajne nagodbe između Ministarstva financija RH i dužnika društava Spačva; a prema kojima je ministar financija Slavko Linić oštetio državni proračun Republike Hrvatske; USKOK je od Ministarstva financija RH pribavio svu relevantnu dokumentaciju koja se odnosi na postupak predstečajne nagodbe s navedenim društvom, te je Policijskom nacionalnom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) naloženo provođenje kriminalističkog istraživanja.

Na temelju rezultata provedenog kriminalističkog istraživanja i analizom prikupljene dokumentacije, utvrđeno je kako u postupanju ministra financija Slavka Linića, a ni drugih osoba koje su sudjelovale u postupku sklapanja predstečajne nagodbe, nisu ostvarena obilježja kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, niti je provedbom postupka navedene predstečajne nagodbe oštećen proračun Republike Hrvatske.

Nadalje, u povodu izjave Slavka Linića koju je iznio na konferenciji za medije održanoj 29. svibnja 2014., kao i napisa u medijima, PNUSKOK-u je naloženo provođenje kriminalističkog istraživanja radi razjašnjenja mogućih nezakonitosti u postupcima odobravanja kredita HBOR-a društvu Mali Biskviti, kredita Centar banke društvu Miglu Autopraone, provođenja poreznog nadzora nad društvom INA, zamjene založnog prava zasnovanog na nekretninama društva Konel te kupnje zakupljenog poslovnog prostora u Slavonskom Brodu od društva Mostarkić.

Analizom prikupljene dokumentacije koja se odnosi na poslovne događaje spomenutih društava te na temelju rezultata provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako se u ponašanju osoba koje su sudjelovale u tim postupcima nisu ostvarila obilježja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, a niti je uslijed tih postupaka nastupila šteta za proračun Republike Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...