NAKON REKORDNOG BROJA ZARAŽENIH

WHO poziva europske zemlje na cijepljenje protiv ospica

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u srijedu da se u cijeloj Europi organiziraju kampanje cijepljenja protiv ospica nakon što je od početka 2014. evidentirano rekordnih više od 22.000 slučajeva te visoko zarazne bolesti.

Zsuzsanna Jakab, direktorica WHO-a za Europu rekla je da je iznenađena velikim brojem oboljelih u europskim zemljama te da 22.149 zabilježenih slučajeva u sedam europskih zemalja prijeti ostvarenju regionalnog cilja – iskorjenjivanju ospica do kraja 2015.

Unatoč tomu što je broj zaraženih ospicama u razdoblju od 2013. do 2014. pao za 50 posto, u zemljama istočne i zapadne Europe i dalje se javlja velik broj novih slučajeva, stoji u priopćenju WHO-a.

U Italiji su od početka prošle godine zabilježena 1674 slučaja, u Njemačkoj 583, u Kirgistanu 7477, a u Rusiji više od 3240.

– Na ovo moramo dogovoriti zajedničkim snagama i bez odgode kako bismo prekinuli širenje bolesti, rekla je Jakap.

Neprihvatljivo je da nakon velikih napora uloženih u posljednjih 50 godina u sigurnost i učinkovitost cjepiva koje je svima dostupno, od posljedica zaraze ospicama gubimo ljudske živote, novac i vrijeme.

Ospice su visoko zarazno, a ponekad i smrtonosno virusno oboljenje koje se vrlo brzo širi osobito među necijepljenom djecom.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar