WHO poziva europske zemlje na cijepljenje protiv ospica

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u srijedu da se u cijeloj Europi organiziraju kampanje cijepljenja protiv ospica nakon što je od početka 2014. evidentirano rekordnih više od 22.000 slučajeva te visoko zarazne bolesti.

Zsuzsanna Jakab, direktorica WHO-a za Europu rekla je da je iznenađena velikim brojem oboljelih u europskim zemljama te da 22.149 zabilježenih slučajeva u sedam europskih zemalja prijeti ostvarenju regionalnog cilja – iskorjenjivanju ospica do kraja 2015.

Unatoč tomu što je broj zaraženih ospicama u razdoblju od 2013. do 2014. pao za 50 posto, u zemljama istočne i zapadne Europe i dalje se javlja velik broj novih slučajeva, stoji u priopćenju WHO-a.

U Italiji su od početka prošle godine zabilježena 1674 slučaja, u Njemačkoj 583, u Kirgistanu 7477, a u Rusiji više od 3240.

– Na ovo moramo dogovoriti zajedničkim snagama i bez odgode kako bismo prekinuli širenje bolesti, rekla je Jakap.

Neprihvatljivo je da nakon velikih napora uloženih u posljednjih 50 godina u sigurnost i učinkovitost cjepiva koje je svima dostupno, od posljedica zaraze ospicama gubimo ljudske živote, novac i vrijeme.

Ospice su visoko zarazno, a ponekad i smrtonosno virusno oboljenje koje se vrlo brzo širi osobito među necijepljenom djecom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...