Znanstvenici tvrde da su zavirili u jezgru našeg planeta

Skrivena u dubini od 5.000 kilometara, jezgra Zemlje nedostupna je bilo kakvom direktnom istraživanju.

Ipak, kineski i američki znanstvenici tvrde da su uspjeli “zaviriti” u samo središte našeg planeta i da se u centru same jezgre nalazi jošjedna jezgra.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Nature Geoscience, vjeruju da se u tom najdubljem dijelu planeta struktura metalnih kristala razlikuje od onih u vanjskim dijelovima jezgra.

S obzirom na to da ne postoji mogućnost da se dopre u samo “srce” Zemlje, znanstvenici proučavaju jezgru pomoću odjeka koje proizvode potresi. Oni analiziraju njihove promjene dok se probijaju kroz različite slojeve planeta.

Profesor Siadong Song, sa Sveučilišta u Illinoisu, izjavio je da se “valovi odbijaju nazad-naprijed s jedne na drugu stranu Zemlje”.

Jezgra je sastavljena iz dva dijela

On smatra kako ovi podaci pokazuju da je jezgra Zemlje, čvrsta materija veličine Meseca, zapravo sastavljena iz dva dijela.

Informacije prikupljene tijekom seizmičkih aktivnosti sugeriraju da su kristali u “jezgri jezgra” poredani u pravcu istok-zapad, odnosno polegnuti.

Kristali koji se nalaze u “višem dijelu jezgre” poredani su u pravcu sjever-jug, odnosno vertikalno. “Činjenica da smo otkrili različite strukture u različitim dijelovima jezgre govori nam o jako dugoj povijesti Zemlje”, rekao je profesor Song.

Stabilizacija  jezgri, koje se nalaze na 5.000 kilometara dubine, počela je prije oko milijardu godina. Jezgra nastavlja godišnje rasti za 0,5 milimetara godišnje.

Otkriće da se u središtu Zemlje nalaze različito poredani kristali navodi na zaključak da su se oni formirali pod različitim uvjetima i da je u određenom razdoblju naš planet iskusio dramatične promjene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...