Znate li koji je operativni sustav najranjiviji? Ne, nije, pogriješili ste!

Prema podacima National Vulnerability Database (NVD), repozitoriju američke vlade, po pitanju sigurnosnih ranjivosti 2014. godina je najgore prošla za Apple. Njihov OS X je završio na prvom mjestu, dok je mobilna platforma iOS ugrabila drugo mjesto. Na trećem mjestu se pak nalazi Linux Kernel…

U 2014. je zabilježeno prosječno 19 ranjivosti svaki dan, a trendovi otkrivaju prilično iznenađujuću situaciju. Dok su se godinama sigurnosni stručnjaci znali okomiti na ranjivosti raznih verzija Windows operativnog sustava – posebno zbog njihovih raširenosti u nekim starijim varijantama, situacija nije bajna za ostatak društva, posebno za Linux Kernel ili Appleove platforme.

Mac OS X je u 2014. tako prikupio ukupno 147 ranjivosti, od čega ih je 64 bilo označeno kao kritičnima. iOS je pak imao ukupno 127 ranjivosti, od čega 32 kritične, a Linux Kernel je ukupno imao 119 sigurnosnih rupa, od čega 24 kritične.

Od raznih Windows verzija, najgore je po svoj prilici prošao Windows Server 2008, uz ukupno 38 ranjivosti – od čega je 26 bilo kritično. Iz nekog razloga su Windows verzije bile razdvojene, za razliku od drugih platformi, no broj ranjivosti sugerira da je bila riječ o istim sigurnosnim propustima kroz više verzija pa ih se ne može zbrajati.

Na sličan način nisu razdvojenih verzija prikazani ni programi pa tako Internet Explorer predvodi sigurnosne rupe s 242 ranjivosti – od čega je 220 bilo kritičnih. Slijedi Google Chrome sa 124 rupe (86 kritičnih) te Firefox (117/57), ali su na top listi itekako prisutni Adobe i Apple alati te Java.

Srećom, postotak ranjivosti koje su označene kao kritične se smanjio u odnosu na 2013. godinu, no ukupan broj ranjivosti se ipak povećao. Aplikacije su se (opet) pokazale osnovnim izvorom sigurnosnih rupa – čine 83 posto svih prijavljenih propusta, dok su operativni sustavi izvorom 13 posto propusta. Ostatak čine hardverski propusti.

Platforme Android i Windows Phone nisu analizirani.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...