14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije

Tijekom aktualnog sata rezerviranog za pitanja županijskih vijećnika župan je kratko odgovarao na postavljena vijećnička pitanja. Vijećnik Vlado Rapan je postavio pitanje vezano uz nesigurni prijelaz preko državne ceste na otoku Pagu, D106, koja predstavlja veliki problem lokalnom stanovništvu posebno uzgajivačima ovaca. Na tom dijelu česte su prometne nezgode a i ujedno bi se planovima rekonstrukcije i izgradnje zaobilaznice na tom dijelu u suradnji sa Hrvatskim cestama moglo dogovoriti bolje prometno rješenje za otok Pag. Vijećniku Rapanu župan je odgovorio da je to dobra inicijativa koju treba predložiti Hrvatskim cestama te istaknuo da postoji još takvih lokacija koje bi se trebale rješavati, a upit će bit proslijeđen nadležnoj službi.

Vijećnik Dušan Herenda je postavio pitanje rješavanja problema sa opskrbom struje na otoku Pagu, koji uslijed većih vremenskih nepogoda ili snažnijeg vjetra, posebno bure, ostaje odsječen i bez struje. Taj problem značajno utječe na kvalitetu i zdravstvene skrbi lokalnog stanovništva a uskoro i turista te bi trebalo pokrenuti nabavku većeg naponskog agregata za napajanje strujom svih jedinica lokalne samouprave na otoku Pagu, kako bi se barem riješila dostupnost medicinske skrbi na adekvatan način. Župan je vijećniku Herendi poručio da nabava većeg naponskog agregata ne bi trebala predstavljati problem te će se pronaći rješenje.

Potpredsjednica Skupštine, vijećnica Renata Sabljar- Dračevac je postavila pitanje koje se odnosilo na dostavljeno financijsko izvješće Kazališta lutaka Zadar, izvore i analizu prihoda, nadležnost za popravke zgrade te vremenskog roka građevinskih radova na zgradi, broj predstava, zaposlenika i trajanje kazališne sezone kao i aktivnosti izvan kazališne sezone. Župan je na postavljeno pitanje istaknuo činjenicu da Kazalište lutaka Zadar posluje dobro i da je imalo u početku probleme sa projektom izgradnje zgrade ali na sva postavljena pitanja vijećnica Sabljar – Dračevac će dobiti detaljne odgovore od nadležne službe i Kazališta lutaka Zadar.

Vijećnik Marko Klanac je izrazio nezadovoljstvo dostavljenim odgovorom vezano za imenovanja v.d. ravnatelja od strane Upravnih vijeća te naglasio da mu ne trebaju pravne lekcije već odgovor koji su kriteriji koje mora imati ravnatelj ili v.d. ravnatelj ustanove jer je mišljenja da u tom postupku odlučivanja i imenovanja vlada opći nered. Vijećnik Klanac je spomenuo činjenicu da postoje u Zadarskoj županiji 90 gospodarskih zona od kojih svega 20 funkcionira. Naglasio je da bi volio znati koliko ima turističkih zona T1 te zašto se u Prostornom planu Zadarske županije nefunkcionalne gospodarske zone ne zamijene sa turističkim zonama budući su negdje lokacije sasvim pogodne za razvoj turizma. Župan je vijećniku Klancu odgovorio da je dobio odgovor u skladu sa pitanjem te ukoliko želi znati više o Prostornom planu potrebno ga je i pročitati budući mu je kao vijećniku Županijske skupštine bio dostupan cijelo vrijeme usvajanja.

Vijećnik Radoslav Bobanović je tijekom aktualnog sata spomenuo osnivanje LAG-a koji je osnovan 2008. Godine te svojim aktivnostima značajno pomogao razvoj poljoprivrede i osigurao značajna sredstva iz EU fondova. Predložio je osnivanje Centra koji će kao trgovačko društvo na temelju iskustava iz Irske i ostvarenih projekata LAG-a pružati konzultantske usluge svima koji trebaju pomoć u pripremi projekata. Župan je u svom odgovoru naveo da smo dosta dobro pripremljeni za ovo značajno vrijeme i složio se a mišljenjem da se radi o važnoj temi. Župan je nadalje naveo da je i sam iznenađen nezainteresiranošću za pokretanje konzultantskih usluga od strane stručnih kadrova pa i visoko obrazovnih volontera koji su stekli određena iskustva kroz rad u županijskim službama. Istaknuo je da će se u budućnosti posvetiti pronalaženju rješenja gdje bi postojeća županijska struktura mogla pružati tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekata.

Vijećnica Nevenka Marinović je tijekom aktualnog sata istaknula pitanje vezano za otvorenje luke Gaženica koje će se održati u ponedjeljak, 30. ožujka 2015. Izrazila je zabrinutost što jedan tako dobar projekt za koji su ishođena sredstva po izuzetno povoljnim uvjetima sada je u fazi izgradnje privremenog rješenja odnosno gotovo je obustavljen. Zatražila je dostavu podataka o projektu i razlozima obustavljanja te zašto je i kolika je šteta učinjena sa ovim pristupom u provedbi projekta.

Vijećnica Grozdana Perić je zatim zatražila podatke o stanju u Općoj bolnici Zadar budući da Županijska skupština više nije nadležna za rad ove ustanove, izrazila je potrebu informiranja Županijske skupštine o stanju za vrijeme sanacijskog postupka posebno s obzirom na dovršenost izgradnje Poliklinike Zadar. Župan je pri tom istaknuo i podatke sa kojim raspolaže te je rekao da je ostvaren manjak u Općoj bolnici Zadar za 2014. godinu iznosio 44 milijuna kuna dok je 2013. godine bio 30 milijuna kuna.

Vijećnica Sabljar – Dračevac ponovno je pitala je za statuse projekata prijavljenih na natječaje EU fondova, modele njihovog nadzora, provedbe i financijska izvješća na projektima. Istaknula je da je osnivanje triju različitih agencija nepotrebno te trebaju biti objedinjene u jednoj agenciji. Župan je odgovorio da se svi projekti javno prezentiraju s obzirom da im to sam model provedbe nalaže, a Centri kompetencija su jasno definirani i imaju detaljno razrađene aktivnosti koje se razlikuju. Stoga postojanje Centara kompetencija je nužno i potrebno u planiranju razvoja.

Vijećnica Vukasović je iznijela problem gospodarenja otpadom i njegovog razvrstavanja koje se još uvijek ne provodi. Župan je u odgovoru vijećnici rekao kako su te aktivnosti zakonski regulirane te je provođenje istih neupitno.

Detaljni pismeni odgovori će biti dostavljeni vijećnicima naknadno.

U radnom dijelu sjednica je nastavljena sukladno usvojenom Dnevnom redu.
Ističemo donošenje Odluke o dodjeli godišnjih nagrada i nagrada za životno djelo Zadarske županije. Na 14. sjednici Županijske skupštine jednoglasno su usvojeni prijedlozi Odbora za dodjelu javnih priznanja te su dodijeljene nagrade kako slijedi:

A) Nagrada za životno djelo
Lucijanu Valčiću, prof. iz Zadra

B) Godišnja nagrada Zadarske županije:
1. prof. dr.sc. Branku Kataliniću iz Starigrada Paklenice, za područje znanost i visoko obrazovanje
2. Radi Nekiću iz Biograda na Moru, za područje gospodarstva
3. Marinu Matešiću iz Zadra, za područje gospodarstva
4. Dječjem zboru „Vijolice“ iz Paga, za područje odgoja i obrazovanja
5. Zavodu za javno zdravstvo Zadar, za područje zdravstva
6. Ribarskoj zadruzi „OMEGA 3“ iz Kali, za područje gospodarstva
7. Aktivu dobrovoljnih darivatelja krvi Kali, za područje humanitarnog rada
8. Plesnoj udruzi Gesta, za područje odgoja, obrazovanja, umjetnosti, kulture
9. Motociklističkom klubu „Beštije“ Zadar, za područje humanitarnog rada
10. Velimiru Brkiću Veli iz Sukošana, za područje novinarstva i zaštite okoliša.

Nadalje, donesena je Odluka o neimenovanju novog ravnatelja ustanove Natura Jadera te je v.d. ravnateljem imenovan mr.sc. Mirko Đinđić. Natječaj za izbor ravnatelja ove ustanove će biti ponovljen.
Ostale točke su usvojene sukladno Dnevnom redu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...