U ovim situacijama spasit će vas obična alu folija

Osim za spremanje i zamatanje hrane, aluminijska folija može nam poslužiti za puno drugih stvari i situacija u kućanstvu, a uz ove primjere možda ćete i sami dobiti pokoju ideju.

Pečenje kolača

Imate li problem da rubovi biskvita ili prhkih kolača često dobiju zagorjeli okus i smeđi rub jer morate čekati da sredina bude gotova, prekrijte ih folijom dok kolač ne bude do kraja pečen.

Oblici za torte

Umjesto da kupujete kalupe u obliku leptira ili srca, uz malo truda možete ih složiti od folije. Bitno je da imate više slojeva zbog čvrstoće i u foliji lako možete ispeći biskvit. Za dodatnu sigurnost foliju stavite na lim, a ne direktno na rešetke pećnice.

Izribajte lonce

U slučaju da vam je ponestalo žice za ribanje posuđa, može vam pomoći nagužvana folija.

Omekšajte smeđi šećer

Ovaj se problem događa vrlo često i smeđi šećer pretvori se u grude raznih veličina. Možete ga zamotati u foliju i omekšati tako da ga na pet minuta stavite u pećnicu na 150 stupnjeva Celzijevih.

Očistite predmete od srebra

U ovom će slučaju folija djelovati kao katalizator, piše Readers Digest. U protvan stavite foliju pa nalijte vode i stavite malo soli. Potopite primjerice pribor za jelo i pustite da se namače dvije minute. Nakon toga ga malo operite pa isperite čistom vodom i obrišite.

Čista pećnica

Ako radite jelo u pećnici koje će jako ključati pa je moguće da na dno kapnu komadići hrane ili se dogodi nezgoda da kalup za tortu popusti, osigurajte se folijom na dnu pećnice. Nakon pečenja samo je bacite, a pećnica će ostati čista.

Štedite na računima za grijanje

Obična aluminijska folija može biti od velike pomoći. Ako je stavite iza radijatora, odbijat će toplinu prema unutrašnjosti prostorije. Budući da je iza radijatora, neće se vidjeti.

Naoštrite škare

Ostatke folije možete iskoristiti za oštrenje škara. Foliju savinite na nekoliko listova i režite škarama. Sedam do osam rezanja škare bi trebalo učiniti oštrijima.

Očistite nakit

Proces je sličan kao kod čišćenja pribora za jelo, ali umjesto soli treba staviti malo praška za rublje (ne tekućeg) i toplu vodu. Pustite nakit da odstoji nekoliko minuta, operite i isperite.

Premještanje namještaja

Trebate li pomaknuti koji veći komad namještaja, tu vam može pomoći folija. Možda niste nikada proučili, ali jedna je strana mrvicu matiranija, a druga više sjajna. Na nekoliko točaka ili nožica namještaja koji selite stavite komade folije i lakše ćete ih pogurati. Pazite da je mat strana na podu jer je skliskija od sjajne.

Učvrstite baterije

Bilo da se radi o daljinskim upravljačima ili nekim drugim uređajima koje imate već godinama, moguće je da oslabi vijuga koja drži baterije pa će svako malo gubiti kontakt. Uzmite komadić folije i umetnite između baterije i vijuge.

Lakše peglanje

Dok peglate, dobar dio vrućeg zraka prolazi kroz dasku za peglanje, odnosno tkaninu kojom je presvučena, a zbog toga trebate primjerice majicu peglom proći više puta. Ovaj dosadan kućanski posao možete ubrzati ako ispod navlake na dasku stavite foliju koja zadržati toplinu.

Zaštitite sadnice

Kada posadite krastavce ili rajčice, stavite trake folije oko njih kako biste zapriječili put insektima. Folija će na biljke reflektirati sunce pa će se bolje razvijati.

Sadnja sa sjemenom

Ako pak sadite biljke od samog početka, sjeme stavite u kutiju koja je obložena folijom. Ispod napravite rupe za drenažu, zatim stavite zemlju i posadite sjeme. Folija će provoditi više toplina pa sjeme ima veće šanse da se uhvati i proklija.

Ulaštite kromirane površine

Sjajnom stranom folije možete ulaštiti bilo koje kromirane površine, a ponekad i ukloniti hrđave mrlje ako si date malo više truda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...