Andrea Zlatar Violić podnijela ostavku i pojasnila zašto odlazi iz Vlade

Andrea Zlatar Violić i službeno je podnijela ostavku na funkciju ministrice kulture, potvrdio je za tportal glasnogovornik Vlade Nikola Jelić. Ostavku je pisanim putem poslala premijeru Zoranu Milanoviću, a oglasila se i u javnosti.


‘Predsjednik Vlade Zoran Milanović primio je danas pisanu ostavku ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Predsjednik Vlade će ministricu razriješiti dužnosti s današnjim danom’, potvrdio je za tportal glasnogovornik Vlade Nikola Jelić.

Još uvijek nije poznato tko će zamijeniti Zlatar Violić na mjestu ministrice. Jučer se u kuloarima pojavilo ime njezine pomoćnice Tamare Perišić, no ona na pozive tportala od sinoć ne odgovara. Spekuliralo se i imenom aktualnog zamjenika ministrice kulture Berislava Šipuša, no izvori tportala iz HNS-a kažu da je malo vjerojatno da će on zasjeti na čelno mjesto ministarstva do kraja mandata.

HNS, koji je resor kulture ‘dobio’ sukladno koalicijskom sporazumu, taj je koji mora iznjedriti prijedlog za novog ministra. Prema nekim informacijama HNS zasad nema kandidata, i upitno je hoće li ga uspjeti iznaći do kraja ovog tjedna. Stoga je vjerojatniji scenarij da će do tada Šipuš, sukladno Zakonu o sustavu državne uprave, kao zamjenik ministrice obavljati posao ministra do imenovanja nove čelne osobe u ministarstvu.

‘Kao ministrica prihvaćam odgovornost za nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i ispričavam se zbog nedovoljne kontrole i nepridržavanja propisa u financijskom poslovanju. Iako su sva dugovanja podmirena, smatram da je logična posljedica moje odgovornosti za nepravilnosti u financijskom poslovanju ostavka. Stoga ovime podnosim ostavku na mjesto ministrice kulture u Vladi RH’, napisala je u pismu (koje možete pogledati OVDJE) ostavke na dužnost ministrice kulture Andrea Zlatar Violić.

Zlatar je, kako prenosi Hina, u pismu zahvalila predsjedniku Vlade na povjerenju koje joj je ukazao imenovanjem na mjesto ministrice kulture. ‘Posebno bih htjela naglasiti da sam ponosna na gotovo tri i pol godine zajedničkog rada, za vrijeme kojega su u području kulture ostvareni značajni pomaci i projekti’, istaknula je Zlatar Violić.

Prema nalazu državne revizije za 2013, u Ministarstvu kulture su podizana gotovinska sredstva korištenjem poslovne kreditne kartice izvan blagajničkog poslovanja. Na taj način je došlo do nepoštivanja odluke u uvjetima korištenja kreditnih kartica. Prema istom nalazu revizije, do vremena obavljanja revizije (lipanj 2014) vraćen je cjelokupan iznos sredstava.

Zlatar Violić u pismu kaže da ‘u nepravilnostima u poslovanju korištena sredstva nisu trošena nenamjenski’ te da su ‘svi putni nalozi zatvoreni i odnose se na obavljena putovanja’. Ministarstvo je, dodaje, prihvatilo nalaz državne revizije te donijelo uputu o postupanju s računima za reprezentaciju i uputu o postupanju s putnim nalozima te ispravilo nepravilnosti navedene u reviziji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...