Antifašisti odbili pokroviteljstvo predsjednice: ‘Želite izopćiti Tita iz hrvatske povijesti!’

Predsjednik Saveza Franjo Habulin zatražio je od Grabar-Kitarović odgovor koju poruku šalje njezino nastupno prešućivanje antifašizma i uklanjanje Titove biste iz Ureda predsjednice.

Savez antifašističkih boraca Hrvatske ocijenio je u petak da se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlukom o uklanjanju Titove biste iz Ureda Predsjednice na Pantovčaku odrekla antifašističke borbe hrvatskog naroda, zbog čega je odbio njezino pokroviteljstvo na obilježavanju sedamdesete obljetnice pobjede nad nacizmom i fašizmom.

“Stav Predsjednice Republike, odnosno njeno odricanje od antifašističke borbe kao jednog od temelja osnivanja hrvatske države, nagnao nas je da odbijemo njeno pokroviteljstvo na obilježavanju sedamdesete obljetnice pobjede nad nacizmom i fašizmom”, poručili su predstavnici Saveza antifašističkih boraca na konferenciji za novinare.

Predsjednik Saveza Franjo Habulin zatražio je od Grabar-Kitarović odgovor koju poruku šalje njezino nastupno prešućivanje antifašizma i uklanjanje Titove biste iz Ureda predsjednice.

“Iščitava li se u tome i njen stav prema antifašističkom utemeljenju Hrvatske, i jesu li sljedeći koje će ukloniti sami antifašisti i deklaracija o antifašizmu”, upitao je Habulin.

Savez podsjeća da se ove godine obilježava sedamdeseta obljetnice pobjede nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu, kojem su veliki doprinos dali i hrvatski partizani.

Primopredaja Titova poprsja te umjetničkih djela i ostalih artefakata zaostavštine Josipa i Jovanke Broz iz nekadašnje Vile Zagorje obavljena je u srijedu, kada su predani na korištenje Muzejima Hrvatskog zagorja.

Grabar-Kitarović je dan ranije u Njemačkoj rekla da će Titova bista iz Predsjedničkih dvora biti uskoro premještena na drugo mjesto jer je Tito bio diktator.

Grabar-Kitarović i ranije je najavljivala da će ukloniti Titovu bistu s Pantovčaka, gdje se nalazila i za vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Njezina najava naišla je na kritike dijela javnosti, a bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesićzatražio je od predsjednice da Titovu bistu preda njegovu uredu.

Savez antifašističkih boraca Hrvatske ocjenjuje pak da je uklanjanje Tita iz Ureda predsjednice “još jedan u nizu revizionističkih postupaka kojim se Tita želi prikazati kao diktatora, NOV i POJ kao komunističku zločinačku vojsku, dok se kvislinšku vojsku NDH želi prikazati kao jedinu snagu koja se borila za Hrvatsku”.

“Josipa Broza Tita kao vrhovnog komandanta želi se izopćiti iz hrvatske povijesti, a ako bi se to dogodilo bio bi to konačan obračun s antifašističkom borbom u Drugom svjetskom ratu i antifašizmom općenito”, tvrdi Savez.

Također smatra kako Grabar-Kitarović “nepriličnim činom” prihvaćanja pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom izjednačava Bleiburg i Jasenovac.

“Na strani stradalih u Bleiburgu bilo je ubojica, a na strani stradalih u Jasenovcu samo žrtve”, ističe Savez.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...