Bura kod Maslenice ima udare preko 170, na Paškom mostu 168 km/h

Početak vikenda obilježilo je vrlo vjetrovito vrijeme. Posljednja marčana bura nije bila ni blizu snažna kao ona s početka mjeseca, no pokazala je svoju snagu. Očekivano, najjače je puhala podno Velebita. U okolici Maslenice izmjereni su udari do 176 km/h, stoga ne čudi da su autocesta i neke druge prometnice na tom području potpuno zatvorene za promet. Na Paškom mostu također puše bura prosječne orkanske jakosti, s udarima do 168 km/h, piše Crometeo.

Orkanskih udara ima i u velikom dijelu Dalmacije. Od naseljenih područja, najvjetrovitiji grad u Hrvatskoj bila je Makarska, gdje su udari bure dosezali 148 km/h. Bura je u makarskoj ponovno lomila grane, a stradalo je i nekoliko borova. Na biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura zraka se spustila na -4°C. Na području Brela bura puše s udarima do 138, a u Splitu do 130 km/h. Tako je današnja bura u Splitu identične jakost kao jugo koje je puhalo u srijedu.

Stobreč je pretrpio najveću materijalnu štetu prilikom prve marčana bure, a noćas i jutros bura je tamo imala udare do 122 km/h. Udari bure prelazili su 100 km/h i na šibenskom području. Istra i Kvarner nisu imali ni blizu tako snažnu buru kao ostatak Jadrana. U popodnevnim satima vjetar će malo oslabiti, a na otvorenom moru bura će prijeći u tramontanu. Jakih udara sjeverca bilo je i u unutrašnjosti zemlje. Primjerice, u Zagrebu su udari dosezali 48, a na zagrebačkoj zračnoj luci 59 km/h. Daljnje slabljenje vjetra očekuje se tijekom nedjelje, javlja Crometeo.

Zahlađenje krajem sljedećeg tjedna

Dok subota u velikom dijelu zemlje protječe u znaku vedrog ili pretežno sunčanog vremena, na istoku Slavonije i jugu Dalmacije cijelo jutro je bilo pretežno oblačno. Usprkos vjetrovitom vremenu, temperature zraka su ugodne; u većem dijelu unutrašnjosti sredinom dana bilježe se dvoznamenkaste temperature zraka, a na Jadranu su većinom i iznad 15°C. Hladnije je samo u gorskim područjima i istoku Slavonije.

Iako će sljedećih dana ponovno relativno stabilno i toplije, čini se da nećemo dugo čekati novo zahlađenje i sjeverne vjetrove, čak i planinski snijeg. Iako je spomenuto razdoblje još daleko za bilo kakvu pouzdanu prognozu, sadašnje prognostičke karte upućuju na mogućnost dužeg razdoblja hladnijeg vremena. Ta promjena vremena moguća je u blagdanske dane nadolazećeg vikenda, a detaljniju tjednu prognozu vremena čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...