Čelni zadarski HDZ-ovci bojkotirali svečano otvorenje luke Gaženica; General Gotovina: “Drago mi je da se ova luka razvija. To nam svima treba!”

Nešto prije 12 sati u luku Gaženica uplovio je trajekt Jadran državnog brodara Jadrolinije na kojem je među ostalima bio i ministar pomorstva Siniša Hajdaš Dončić. Službeno otvorenje luke dolaskom trajekta s linije Preko – Ošljak – Zadar dočekali su predstavnici Lučke uprave Zadar, predsjednik Upravnog vijeća Krešimir Rendeli i ravnatelj Emil Bilić te zadarski SDP-ovci Sabina Glasovac, Ingrid Antičević Marinović, Antun Novoselović, Erol Gaši i član UV LUZ-a Svetko Šarić. Osim njih u privremenoj zgradi putničkog terminala trajekt su zajedno dočekali i ministar obrane Ante Kotromanović te umirovljeni general Ante Gotovina koji su se uz kavu ugodno družili s predstavnicima Lučke uprave Zadar, ministrom Dončićem te zadarskim SDP-ovcima.

Sabina Glasovac

Kako su i najavljivali, otvorenju državne luke vrijedne 1,2 miljarde kuna nisu nazočili zadarski župan Stipe Zrilić i gradonačelnik Božidar Kalmeta, te članovi UV LUZ-a iz redova HDZ-a, Živko Kolega i Božidar Longin, kao ni četiri otočna načelnika koji su svoj bojkot najavili još jučer.

Pristajanje trajekta, trajekt

Bojkotiranje otvorenja luke od strane lokalnih HDZ-ovaca,  SDP-ov ministar nije želio komentirati, osim činjenice, kako je kazao, da ovakvo ponašanje najviše govori o samom gradonačelniku i županu.

– Očekujemo konačno početak operativnog rada luke. Preko milijardu kuna ukupna je investicija u infrastrukturu. To  je jedna od najvećih investicija svih Vlada RH u gradnju primarne infrastrukture. Dakle, Zadarska županija i grad definitivno imaju ne samo komparativne već i kvalitativne vrijednosti zbog blizine autoceste, zračne luke i velikog broja hotela, da u budućnosti postane primarna ili sekundarna baza home – porta. Ovo mali terminal koji je do sada izgrađen zadovoljava apsolutno sve potrebe operativnosti Lučke uprave Zadar. Isto tako, kada se završi preprojektiranje što bi trebalo biti gotovo u jesen ove godine raspisat će se natječaj za izgradnju umanjenog terminala koji će imati 6.000 metara četvornih manje nego prvobitni, a to je minimalna ušteda od minimalno 15 milijuna eura za državni proračun. Stoga, nemojmo biti nerealni, pokušajmo se svesti na neke optimalne razine jer moramo priznati da ovu investiciju neće vraćati Lučka uprava Zadar već će ići iz državnog proračuna. Vrijednost ukupne investicije s kamatama je oko 2 milijarde kuna koju će vraćati država kroz donacije Lučke uprave Zadar te nam ovo treba poslužiti kao lekcija za budućnost. Treba planirati modularno i postepeno, istaknuo je Hajdaš Dončić.

Siniša Hajdaš Dončić

S obzirom na negodovanje otočana vezano uz mali broj brodskih linija za Poluotok te lošu raspoređenost istih, što bi navodno dovelo u pitanje njihovo funkcioniranje, školovanje, rad i na kraju i egzistenciju na otoku, istaknuo je kako se namjerno stvara konfuzija i panika kod otočana iako je prije gotovo mjesec dana dogovoren pokusni prijelazni rok u kojem bi se detektirao te postavio pravilno raspoređeni broj trajektnih i brodskih linija ovisno o potrebama otočana te u sezoni i njihovih gostiju.

– Načelnici općina otoka Ugljana i Pašmana, čast izuzecima, u Ministarstvu su prije tri do četiri tjedna razgovarali s nama. Mi smo našli tada jedno prijelazno dobro rješenje gdje otočani dobivaju 15 linija za Gaženicu te devet za Poluotok uz dogovor da u dva mjeseca, uključujući i sezonu, proanaliziramo situaciju jer postoje otočke iskaznice po kojima nacionalni brodar Jadrolinija u svakom trenutku zna koliko putnika ulazi u trajekt. To će se dakle prilagođavati stvarnim potrebama na terenu. Možda će par linija biti manje za Gaženicu, a par brodskih više za Poluotok. Dakle, država postoji zbog građana, ali nije fer da se nečeg što dogovorimo ne pridržava i drugačije tumači. To je nekorektno i to zapravo više govori o njima nego o nama, kazao je Hajdaš Dončić.

Ministar je negirao postojanje bilo kakvog protokola i ulogu resornog ministarstva koje je, kako ističu zadarski županijski i gradski čelnici, poništilo program svečanosti, kakav je bio pripreman.

– Ne znam kako ja mogu zabraniti nekomu da govori. Ovo je slobodna zemlja, svi govore što hoće. Ne komentiram njihov nedolazak, to njih pitajte. Ne znam zašto nisu došli. Ja ne komentiram druge ljude, to sve govori o njima, a ne o meni, zaključio je ministar raspravu o političkom bojkotu svečanog otvorenja luke Gaženica od strane HDZ-ovih predstavnika lokalne i regionalne samouprave.

Ante Kotromanović

Nešto dalje, u privremenoj zgradi putničkog terminala na svečanom otvorenju Gaženice prisustvovao je i Ante Gotovina, a društvo mu je pratio ministar obrane Ante Kotramanović. Kazao je kako njegov motiv dolaska nije samo otvorenje luke, već je kako je rekao, htio pružiti potporu generalu Gotovini kao poduzetniku.

– General Gotovina je tu već dvije godine, a kroz svoj projekt zaposlio je 38 ljudi, bori se, podigao je kredite i to je hvale vrijedno, istaknuo je Kotromanović.

General Ante Gotovina prokomentirao je kako mu luka Gaženica izgleda lijepo te kako se svakako radi o izuzetno važnom državnom projektu od kojeg će naš kraj svakako imati koristi. No, ni on se nije htio uplitati u politiku i komentirati politički bojkot svečanog otvorenja.

– Izgleda sada jako lijepo. Treba čekati da se ona 100 posto završi. Naime, nije to još dovršeno, to je pitanje dugoročnosti, kako dugoročno  riješiti stvari, ali treba ići korak po korak i to će biti dobro. Znam da još nije dovršena ribarska luka u Gaženici, ali ovo je daleko bolje nego prije. Drago mi je da se ova luka razvija. To nam svima treba. Moja tvrtka koja se bavi uzgojem tuna do kraja ove godine u Gaženici će otvoriti hladnjaču u skladištu kojeg smo iznajmili, što će za sve omogućiti sigurno bolju komunikaciju, istaknuo je Gotovina.

Ante Gotovina, general

S obzirom na vidno mali broj pristiglih otočana upitali smo djelatnike Jadrolinije o broju prodanih karata na današnji dan, no tu informaciju su nam odbili dati na licu mjesta. Ujedno, nitko od nazočnih nije bio voljan niti za izjave o luci Gaženica. Oni koji su progovorili, uglavnom su bili puni hvale za ovaj projekt.

Uz prije spomenute na otvorenje luke došao je i zamjenik njemačkog Veleposlanika, Veleposlanica Austrije Andrea Ikic-Böhm, rektor Sveučilišta u Zadru, Ante Uglešić, ravnatelj Agencije za obalni linijski promet, kapetan Ivan Franičević, iz županijske komore Dario Jurin i Denis Ikić, vodstvo tvrtke Luka, Županijskih cesta, direktor Turisthotela Frane Skoblar, čelni ljudi državnih službi Lučke kapetanije Carine, Policijske uprave, Hrvatskih cesta, dok je iz Grada Zadra došao pročelnik Ivica Katić, a iz Županije Krešimir Laštro.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...