VREMENSKA PROGNOZA

Ciklona koja dolazi u nedjelju prekinut će poduži niz sunčanih dana: Uživajte u suncu dok traje

Luka Dubroja
Tamni način

Kalendarsko proljeće počelo je prošle večeri u 23 sata i 45 minuta. Ovogodišnji prvi dan proljeća, uz uobičajenu proljetnu ravnodnevnicu ima još 2 astronomska fenomena: djelomičnu pomrčinu Sunca, vidljivu i iz Hrvatske, te pojavu tzv. supermjeseca, odnosno situacije kada je Mjesec nešto bliže Zemlji od uobičajene udaljenosti, stoga i nešto veći. Upravo zbog toga plima na moru biva nešto izraženija od uobičajene, no danas se poklapa s visokim tlakom zraka, pa značajniju plimu nećemo ni primijetiti.

Aktualni niz dana bez kiše najduži je u dosadašnjem tijeku godine, a prilike uživati u sunčanom vremenu moći ćemo još danas i veći dio sutrašnjeg dana. Onda nam slijedi dolazak ciklone koju je Crometeo tim nazvao Silvio, no ta ciklona neće biti odveć jaka, i djelovat će na vrijeme u Dalmaciji samo tijekom nedjelje. Donosi nam kišu koja lokalno može biti obilnija, a u višem gorju past će nešto novoga snijega. Iako će do kraja nedjelje zapuhati bura, ona neće biti ni približno jaka kao podno Velebita, javlja Crometeo.

Danas će prevladavati pretežno sunčano. Ujutro je na sjevernom Jadranu mjestimice moguća promjenjiva naoblaka, a poslijepodne u Zagori. U noći i ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju će prestati i okrenuti na većinom slab, rijetko gdje i umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 5°C, uz obalu i na otocima većinom od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

Subota će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suha. Na riječkom području će biti najoblačnije, a slabe kiše će uglavnom biti navečer na sjevernom Jadranu. Zapuhat će jugo koje će lagano jačati tijekom dana, a navečer će biti umjereno i pojačano, samo ponegdje na moru i jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 6°C, uz obalu i na otocima većinom od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

Nedjelja će biti pretežno oblačna, povremeno uz kišu. Mjestimice će u Dalmaciji pasti preko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Snijeg će padati samo u višem gorju iznad 1400 metara nadmorske visine. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Jugo će postupno slabiti, a bura će prvo zapuhati na sjevernom Jadranu, gdje će biti umjerena do jaka, navečer podno Velebita i olujna. U Dalmaciji će jugo prvo okretati na levant, do večeri u većini predjela na buru, no ona neće biti snažna kao na sjevernom Jadranu. Jutro će biti malo toplije u odnosu na prethodne dane. Najviše dnevne temperature zraka bit će većinom od 9 do 14°C, ponegdje u Zagori i malo niže, piše portal Crometeo.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u ponedjeljak i utorak uslijedit će stabilizacija vremena uz dosta sunca, a od srijede će početi novo nestabilno i ne odveć toplo razdoblje.

Ostavi komentar koristeći Facebook